20 jun 2015 09:00

20 jun 2015 09:00

Nya Aspö börjar ta form

SKÖVDE: Första inflyttning om ett år

Aspöprojektet har länge varit en plan bara på pappret. Nu är det verklighet – de tre första huskropparna i etapp 1 börjar ta form. Till hösten kan intresserade ställa sig i kö och i juni nästa år är första inflyttningen.

Etapp 1 av Skövdebostäders jätteprojekt i Aspö – bolagets hittills största och dyraste – börjar växa fram. Redan i vintras inleddes arbetet med markförberedelser. Träd och sly togs också bort. Därefter har grunderna gjutits. Och nu kan man följa hur tre huskroppar växer fram utmed Vadsbovägen.

– Nu är det bjälklag för bjälklag som ska på plats. Vi räknar med att ha kommit två, tre våningar fram till semestern. I november ska husen ha full höjd, säger Sebastian Karlström, byggprojektledare Skövdebostäder.

I etapp 1 handlar det om totalt 84 lägenheter fördelade på de tre husen, ett av dem har 30 lägenheter och är ett så kallat trygghetsboende.

– Det är huset närmast Vadsbovägen. Det är också speciellt på ett annat sätt – åttavåningshuset ska få en träfasad av Thermowood, värmebehandlad furu. Det har motsvarande egenskaper som tryckimpregnerat trä, men är istället miljövänligt. Man kan säga att det handlar om en förfinad teknik tagen från vikingarna. De eldade lite först på stockarna så höll de längre.

De andra husen i etapp 1 kommer att få en fasad som är en kombination mellan tegel och fibercementskivor.

När allmänheten nu tydligt ser hur husen växer ökar också intresset för området.

– Vi får hela tiden fråghor om när man kan ställa sig i kö, vilket kommer att bli någon gång i höst.

Redan nästa sommar är det dags för en första inflyttningen i etapp 1.

– Huset närmast vägen har inflyttning i juni, sedan gäller juli och september för de två andra.

Processen för Aspöprojektet har pågått i många år. Under vägen fram till byggstart har det mötts av protester. Så sent som under våren har rivningen av den 100 år gamla huvudbyggnaden kritiserats hårt.

– Byggnationer berör alla och alla har en egen åsikt. Jag tror det är svårt att helt undvika missnöje.

Etapp 1 av Skövdebostäders jätteprojekt i Aspö – bolagets hittills största och dyraste – börjar växa fram. Redan i vintras inleddes arbetet med markförberedelser. Träd och sly togs också bort. Därefter har grunderna gjutits. Och nu kan man följa hur tre huskroppar växer fram utmed Vadsbovägen.

– Nu är det bjälklag för bjälklag som ska på plats. Vi räknar med att ha kommit två, tre våningar fram till semestern. I november ska husen ha full höjd, säger Sebastian Karlström, byggprojektledare Skövdebostäder.

I etapp 1 handlar det om totalt 84 lägenheter fördelade på de tre husen, ett av dem har 30 lägenheter och är ett så kallat trygghetsboende.

– Det är huset närmast Vadsbovägen. Det är också speciellt på ett annat sätt – åttavåningshuset ska få en träfasad av Thermowood, värmebehandlad furu. Det har motsvarande egenskaper som tryckimpregnerat trä, men är istället miljövänligt. Man kan säga att det handlar om en förfinad teknik tagen från vikingarna. De eldade lite först på stockarna så höll de längre.

De andra husen i etapp 1 kommer att få en fasad som är en kombination mellan tegel och fibercementskivor.

När allmänheten nu tydligt ser hur husen växer ökar också intresset för området.

– Vi får hela tiden fråghor om när man kan ställa sig i kö, vilket kommer att bli någon gång i höst.

Redan nästa sommar är det dags för en första inflyttningen i etapp 1.

– Huset närmast vägen har inflyttning i juni, sedan gäller juli och september för de två andra.

Processen för Aspöprojektet har pågått i många år. Under vägen fram till byggstart har det mötts av protester. Så sent som under våren har rivningen av den 100 år gamla huvudbyggnaden kritiserats hårt.

– Byggnationer berör alla och alla har en egen åsikt. Jag tror det är svårt att helt undvika missnöje.