21 jun 2015 06:00

21 jun 2015 06:00

Statsvetaren ändrade åsikt om Almedalen

Vad betyder Almedalsveckan för dem som medverkar?

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, var tidigare mycket skeptisk till arrangemanget, men har nu ändrat åsikt.

Under Almedalsveckan i Visby samlas mängder av politiker, makthavare, forskare, kommunrepresentanter, lobbyister, journalister och i största allmänhet intresserade människor. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att det kan vara svårt att se konkreta resultat av Almedalsveckan.

– Det är inte så att man där hittar storslagna lösningar eller nya samarbetspartners som leder till någon större ekonomiskt gynnsam nytta. Men det finns ett par, tre faktorer man kan peka på när det gäller just nyttan.

Ulf Bjereld pratar, som så många andra, om värdefulla möten och diskussioner.

– Man träffar många som man annars inte skulle ha träffat, kanske inte ens kände till tidigare. Om man sköter sitt jobb där så går man på många seminarier som man anser är viktiga för sin verksamhet. Där kan man lära sig mycket som man kanske inte kan läsa sig till, till exempel genom diskussioner och analyser.

Du brukar ju själv delta i Almedalsveckan. Hur färgade är dina åsikter av det?

– Jag kanske är färgad av det men från början var jag skeptisk till arrangemanget och förhöll mig avvaktande. Jag såg det som en politisk firmafest. När man har en negativ bild av något så vill man gärna få den bekräftad, men jag insåg att jag hade fel.

Almedalsveckan har funnits i snart 50 år. Allt började 1968 när Olof Palme, då utbildningsminister, talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen. Ulf Bjereld menar att evenemanget har blivit bättre med tiden.

– Verksamheten har blivit mer och mer professionell. Andra länder i världen börjar nu ta efter, bland andra Danmark.

Ulf Bjereld har i år flera uppdrag under Almedalsveckan. Dels står han till Göteborgs universitets förfogande, dels är han politiskt aktiv för Socialdemokraterna och dels sänder han tillsammans med ett par statsvetarkollegor en podd måndag till fredag.

– Eftersom det inte är valår så tror jag att årets vecka blir mindre laddad och lite lugnare.

Under Almedalsveckan i Visby samlas mängder av politiker, makthavare, forskare, kommunrepresentanter, lobbyister, journalister och i största allmänhet intresserade människor. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att det kan vara svårt att se konkreta resultat av Almedalsveckan.

– Det är inte så att man där hittar storslagna lösningar eller nya samarbetspartners som leder till någon större ekonomiskt gynnsam nytta. Men det finns ett par, tre faktorer man kan peka på när det gäller just nyttan.

Ulf Bjereld pratar, som så många andra, om värdefulla möten och diskussioner.

– Man träffar många som man annars inte skulle ha träffat, kanske inte ens kände till tidigare. Om man sköter sitt jobb där så går man på många seminarier som man anser är viktiga för sin verksamhet. Där kan man lära sig mycket som man kanske inte kan läsa sig till, till exempel genom diskussioner och analyser.

Du brukar ju själv delta i Almedalsveckan. Hur färgade är dina åsikter av det?

– Jag kanske är färgad av det men från början var jag skeptisk till arrangemanget och förhöll mig avvaktande. Jag såg det som en politisk firmafest. När man har en negativ bild av något så vill man gärna få den bekräftad, men jag insåg att jag hade fel.

Almedalsveckan har funnits i snart 50 år. Allt började 1968 när Olof Palme, då utbildningsminister, talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen. Ulf Bjereld menar att evenemanget har blivit bättre med tiden.

– Verksamheten har blivit mer och mer professionell. Andra länder i världen börjar nu ta efter, bland andra Danmark.

Ulf Bjereld har i år flera uppdrag under Almedalsveckan. Dels står han till Göteborgs universitets förfogande, dels är han politiskt aktiv för Socialdemokraterna och dels sänder han tillsammans med ett par statsvetarkollegor en podd måndag till fredag.

– Eftersom det inte är valår så tror jag att årets vecka blir mindre laddad och lite lugnare.