22 jun 2015 19:49

22 jun 2015 19:53

Kulturstipendium till Skövdebo

KULTUR: "Stipendiet ger en extra kick"

Västa Götalands kulturnämnd har fördelat 930 000 kr till utvalda stipendiater. Av 600 ansökande blev konstnären Mats Svensson i Skövde en av 17 som fick ta del av pengarna.

– Det känns naturligtvis väldigt roligt och det ger mig ro till att utveckla mina projekt.

Stipendierna delades ut den 17 juni, där tio stycken gavs för specifika insatser inom kulturlivet och sex stycken för framstående verksamheter. Även ett Skaraborgsstipendium ges ut till en person som är född och aktiv i Skaraborg.

Flera försök

Mats Svensson fick ta emot ett stipendium på 100 000 kr för sin verksamhet i Skövde, där hans konst fokuserar på arbete med grafik och akvarell. Efter flertalet ansökningar känner Mats Svensson en glädje över att bli uppmärksammad.

– Jag har sökt stipendiet fyra eller fem gånger, men man kan ju aldrig räkna med att få det. Så det känns väldigt roligt och det ger mig tid att utveckla mina projekt.

Chans till utveckling

Sedan 1992 har Mats Svensson varit verksam i Skövde. Utöver sitt eget skapande håller han även i kurser. Huvudfokusen i både kurser och eget arbete är grafik, som även ingick i motiveringen till att han fick priset då man vill lyfta fram konstformen.

– Grafik är det som jag mest lägger min tid på vilket jag även ska göra nu i framtiden. Stipendiet ger mig en extra kick och gör att jag kan fokusera på min konst och utveckla projekt och idéer som jag har väntat med tidigare.

Full fokus på konst

Att stipendiet ger ett tillskott i ekonomin ser Mats Svensson som en stor hjälp till att kunna lägga all sin tid på konsten.

– Det gör att man har mycket mindre oro och känner mer säkerhet.

Andra som blev tilldelade var bland annat Per Brandstedt i Falköping för konsthantverk, filmskaparen Axel Johansson i Tibro och Karl-Erik Ericsson i Mariestad för kulturarv.

Stipendierna delades ut den 17 juni, där tio stycken gavs för specifika insatser inom kulturlivet och sex stycken för framstående verksamheter. Även ett Skaraborgsstipendium ges ut till en person som är född och aktiv i Skaraborg.

Flera försök

Mats Svensson fick ta emot ett stipendium på 100 000 kr för sin verksamhet i Skövde, där hans konst fokuserar på arbete med grafik och akvarell. Efter flertalet ansökningar känner Mats Svensson en glädje över att bli uppmärksammad.

– Jag har sökt stipendiet fyra eller fem gånger, men man kan ju aldrig räkna med att få det. Så det känns väldigt roligt och det ger mig tid att utveckla mina projekt.

Chans till utveckling

Sedan 1992 har Mats Svensson varit verksam i Skövde. Utöver sitt eget skapande håller han även i kurser. Huvudfokusen i både kurser och eget arbete är grafik, som även ingick i motiveringen till att han fick priset då man vill lyfta fram konstformen.

– Grafik är det som jag mest lägger min tid på vilket jag även ska göra nu i framtiden. Stipendiet ger mig en extra kick och gör att jag kan fokusera på min konst och utveckla projekt och idéer som jag har väntat med tidigare.

Full fokus på konst

Att stipendiet ger ett tillskott i ekonomin ser Mats Svensson som en stor hjälp till att kunna lägga all sin tid på konsten.

– Det gör att man har mycket mindre oro och känner mer säkerhet.

Andra som blev tilldelade var bland annat Per Brandstedt i Falköping för konsthantverk, filmskaparen Axel Johansson i Tibro och Karl-Erik Ericsson i Mariestad för kulturarv.