22 jun 2015 06:00

22 jun 2015 06:00

Prisrally på bostadsrätter

Upp 30 procent senaste 12 månaderna

Bostadsrätterna i Skövde fortsätter att vara stekheta. De senaste 12 månaderna har priserna ökat med över 30 procent.

– Bristen på bostäder talar för att utvecklingen håller i sig, säger fastighetsmäklaren Martin Belina.

Bostadsmarknaden i Skövde är en av de allra hetaste i hela Västsverige visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik, och det gäller både villor och bostadsrätter. Trots att priserna på bostadsrätter steg kraftigt redan förra året har prisrallyt inte klingat av.

Som i Göteborg

Under de senaste 12 månaderna har priserna stigit med över 30 procent, och villapriserna med 9 procent. I Västra Götaland är det bara kranskommuner till Göteborg som Lerum, Kungälv, Ale och Mölndal som är i närheten av samma prisutveckling under samma tidsperiod.

Närmare miljonen för en normalstor tvåa är vardagspris i Skövde.

– Vi upplever ett enormt tryck efter bostadsrätter och det beror till viss del på att det är väldigt svårt att få tag på en hyreslägenhet, i alla fall om man inte vill vänta någon längre tid. Då väljer många att köpa eget boende i stället, säger Martin Belina, fastighetsmäklare vid Svensk fastighetsföremedling i Skövde.

Inflyttning

Det starka intresset för bostäder generellt förklaras av mäklarna med fortsatt kraftig inflyttning utifrån och högskolan och försvaret som lockar studenter och militärer som är i behov av bostad.

– Även Volvobolagen och sjukvården lockar många nyinflyttade, och en övervägande del kommer från Göteborg, säger Belina och beskriver hur mäklarna upprättar kösystem vid visningar på exempelvis Normalm.

Ränteläget och det uppskjutna amorteringskravet återspeglas också i priserna.

– Men framför allt är det bristen på bostäder som gör att priserna fortsätter stiga.

Bostadsmarknaden i Skövde är en av de allra hetaste i hela Västsverige visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik, och det gäller både villor och bostadsrätter. Trots att priserna på bostadsrätter steg kraftigt redan förra året har prisrallyt inte klingat av.

Som i Göteborg

Under de senaste 12 månaderna har priserna stigit med över 30 procent, och villapriserna med 9 procent. I Västra Götaland är det bara kranskommuner till Göteborg som Lerum, Kungälv, Ale och Mölndal som är i närheten av samma prisutveckling under samma tidsperiod.

Närmare miljonen för en normalstor tvåa är vardagspris i Skövde.

– Vi upplever ett enormt tryck efter bostadsrätter och det beror till viss del på att det är väldigt svårt att få tag på en hyreslägenhet, i alla fall om man inte vill vänta någon längre tid. Då väljer många att köpa eget boende i stället, säger Martin Belina, fastighetsmäklare vid Svensk fastighetsföremedling i Skövde.

Inflyttning

Det starka intresset för bostäder generellt förklaras av mäklarna med fortsatt kraftig inflyttning utifrån och högskolan och försvaret som lockar studenter och militärer som är i behov av bostad.

– Även Volvobolagen och sjukvården lockar många nyinflyttade, och en övervägande del kommer från Göteborg, säger Belina och beskriver hur mäklarna upprättar kösystem vid visningar på exempelvis Normalm.

Ränteläget och det uppskjutna amorteringskravet återspeglas också i priserna.

– Men framför allt är det bristen på bostäder som gör att priserna fortsätter stiga.