24 jun 2015 09:51

24 jun 2015 09:57

Våldtäktsdömd vill frikännas helt

Före detta nämndeman överklagar

Den före detta nämndemannen vid Skaraborgs tingsrätt som dömts till två års fängelse för våldtäkt mot barn har överklagat domen. Han vill frikännas helt.

Rättegången mot politikern och nämndemannen i Skaraborgs tingsrätt, som när han anhölls avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i just Skaraborgs tingsrätt tidigare i juni. När domen kom för ett par veckor sedan stod det klart att tingsrätten gått på åklagarens linje. Mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Han dömdes också att betala 110 000 kronor i skadestånd till offret, en 17-åriga flicka.

Mannen har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen erkänt att han har haft sex med flickan på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie. Men han har hävdat att han inte kände till att hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Han menade att gärningen därmed inte var brottslig. Han sade under rättegången att han trodde att det var fråga om frivilliga placeringar på behandlingshemmet. Han uppgav även att han då inte kände till vad LVU innebar.

Nu har mannen överklagat domen till hovrätten. Han yrkar att den högre instansen ska frikänna honom. En viktigt del i överklagandet är just att han hävdar att han inte kände till att flickan var omhändertagen enligt LVU och att åklagaren heller inte har presenterat någon bevisning som styrker att han skulle ha haft vetskap om detta.

Rättegången mot politikern och nämndemannen i Skaraborgs tingsrätt, som när han anhölls avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i just Skaraborgs tingsrätt tidigare i juni. När domen kom för ett par veckor sedan stod det klart att tingsrätten gått på åklagarens linje. Mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Han dömdes också att betala 110 000 kronor i skadestånd till offret, en 17-åriga flicka.

Mannen har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen erkänt att han har haft sex med flickan på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie. Men han har hävdat att han inte kände till att hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Han menade att gärningen därmed inte var brottslig. Han sade under rättegången att han trodde att det var fråga om frivilliga placeringar på behandlingshemmet. Han uppgav även att han då inte kände till vad LVU innebar.

Nu har mannen överklagat domen till hovrätten. Han yrkar att den högre instansen ska frikänna honom. En viktigt del i överklagandet är just att han hävdar att han inte kände till att flickan var omhändertagen enligt LVU och att åklagaren heller inte har presenterat någon bevisning som styrker att han skulle ha haft vetskap om detta.