26 jun 2015 10:29

26 jun 2015 10:39

Stal från äldre – åtalas för grova stölder

En kvinna misstänks för ett flertal grova stölder, bland annat i Skövde, riktade mot äldre. Brotten har skett för flera år sedan och kvinnan har varit häktad i sin utevaro i snart två år, men greps tidigare i juni. Nu åtalas hon.

Det är ett mycket omfattande åtal som på fredagen lämnades in till tingsrätten i Skövde. Den 21-åriga kvinnan misstänks för ett stort antal fall av grova stölder, riktade mot huvudsakligen äldre människor och flera fall av grovt bedrägeri eller försök till samma brott. Brotten skedde under augusti till november 2011. Människor på orter som Skövde, Skara, Mariestad och Trollhättan har drabbats. Kvinnan har varit häktad i sin utevaro sedan i oktober 2013, men i början av juni i år kunde hon gripas.

Åklagaren hävdar i åtalet att kvinnan, tillsammans med annan oidentifierad person, tagit plånböcker från äldre människor som befunnit sig i butiker eller bara varit på stan. Därefter har kvinnan, och den okända medgärningsmannen, använt stulna kontokort och tagit ut omfattande belopp från de drabbade. I Skövde drabbades en kvinna som var på Kapp-Ahl i centrum av en plånboksstöld. Därefter har tjuvarna lyckats ta ut sammanlagt 7 500 kronor från hennes konto.

Åklagaren anser att alla de åtalade brotten är grova. Detta eftersom plånböckerna har stulits när personerna haft dem på sig, brotten har präglats av planering och förslagenhet, varit systematiska genom att de upprepats vid ett stort antal tillfällen och i övrigt varit av särskild farlig art.

Det är ett mycket omfattande åtal som på fredagen lämnades in till tingsrätten i Skövde. Den 21-åriga kvinnan misstänks för ett stort antal fall av grova stölder, riktade mot huvudsakligen äldre människor och flera fall av grovt bedrägeri eller försök till samma brott. Brotten skedde under augusti till november 2011. Människor på orter som Skövde, Skara, Mariestad och Trollhättan har drabbats. Kvinnan har varit häktad i sin utevaro sedan i oktober 2013, men i början av juni i år kunde hon gripas.

Åklagaren hävdar i åtalet att kvinnan, tillsammans med annan oidentifierad person, tagit plånböcker från äldre människor som befunnit sig i butiker eller bara varit på stan. Därefter har kvinnan, och den okända medgärningsmannen, använt stulna kontokort och tagit ut omfattande belopp från de drabbade. I Skövde drabbades en kvinna som var på Kapp-Ahl i centrum av en plånboksstöld. Därefter har tjuvarna lyckats ta ut sammanlagt 7 500 kronor från hennes konto.

Åklagaren anser att alla de åtalade brotten är grova. Detta eftersom plånböckerna har stulits när personerna haft dem på sig, brotten har präglats av planering och förslagenhet, varit systematiska genom att de upprepats vid ett stort antal tillfällen och i övrigt varit av särskild farlig art.