29 jun 2015 14:33

30 jun 2015 07:08

Mordmisstänkta kan omhäktas

Åklagaren förtegen om utredningen

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm vill inte kommentera utredningsläget gällande de två mordmisstänkta bröderna eller deras häktningar.

– Jag måste lämna besked senast på tisdag förmiddag om de ska begäras fortsatt häktade, säger Wennerholm till SLA.

På tisdagen är det två veckor sedan de två bröderna, 31 och 35 år gamla, häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet på 17-åriga Lisa Holm från Skövde. Häktningsbeslutet från Skaraborgs tingsrätt i Skövde överklagades av männen. Båda männen säger att de är oskyldiga och att det som lagts fram mot dem inte utgör sannolika skäl.

Göta hovrätt i Jönköping gjorde samma bedömning som tingsrätten – männen skulle vara fortsatt häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. Även de beslutet överklagades. Men i fredags kom Högsta Domstolen, HD, med beskedet att man inte ens ger männen prövningstillstånd, vilket innebar att beslutet om häktningarna från hovrätten står kvar.

Nu är frågan om vice chefsåklagare, förundersökningsledare i ärendet, ska begära männen fortsatt häktade. Senast klockan elva på tisdagsförmiddagen måste han komma med besked.

– Mitt besked kommer i tid, men jag säger i dag ingenting om hur det blir, uppgav Lars-Göran Wennerholm för SLA på måndagen.

Men sannolikt kommer han begära dem fortsatt häktade och i så fall kommer omhäktningsförhandlingar att hållas i tingsrätten i Skövde.

De häktade männens advokater har tidigare hävdat att det som redovisats angående vittnesförhör och förhör med medmisstänkta inte är av den styrkan att det ska tillmätas större värde som bevisning. De har också hävdat att det saknas teknisk bevisning. Om det har kommit fram något nytt i utredningen som ytterligare stärker misstankarna mot männen, vill Wennerholm dock inte kommentera.

– Nej, inte i nuläget. Jag vill egentligen inte säga någonting om utredningsläget, men beroende på vilket beslut jag fattar på tisdagen kan jag eventuellt då säga något mer.

På tisdagen är det två veckor sedan de två bröderna, 31 och 35 år gamla, häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet på 17-åriga Lisa Holm från Skövde. Häktningsbeslutet från Skaraborgs tingsrätt i Skövde överklagades av männen. Båda männen säger att de är oskyldiga och att det som lagts fram mot dem inte utgör sannolika skäl.

Göta hovrätt i Jönköping gjorde samma bedömning som tingsrätten – männen skulle vara fortsatt häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. Även de beslutet överklagades. Men i fredags kom Högsta Domstolen, HD, med beskedet att man inte ens ger männen prövningstillstånd, vilket innebar att beslutet om häktningarna från hovrätten står kvar.

Nu är frågan om vice chefsåklagare, förundersökningsledare i ärendet, ska begära männen fortsatt häktade. Senast klockan elva på tisdagsförmiddagen måste han komma med besked.

– Mitt besked kommer i tid, men jag säger i dag ingenting om hur det blir, uppgav Lars-Göran Wennerholm för SLA på måndagen.

Men sannolikt kommer han begära dem fortsatt häktade och i så fall kommer omhäktningsförhandlingar att hållas i tingsrätten i Skövde.

De häktade männens advokater har tidigare hävdat att det som redovisats angående vittnesförhör och förhör med medmisstänkta inte är av den styrkan att det ska tillmätas större värde som bevisning. De har också hävdat att det saknas teknisk bevisning. Om det har kommit fram något nytt i utredningen som ytterligare stärker misstankarna mot männen, vill Wennerholm dock inte kommentera.

– Nej, inte i nuläget. Jag vill egentligen inte säga någonting om utredningsläget, men beroende på vilket beslut jag fattar på tisdagen kan jag eventuellt då säga något mer.