03 jul 2015 11:24

03 jul 2015 11:24

Hårt trafikerade Kungsgatan återinvigd

Efter två rejäla smällar var ombyggda Kungsgatan invigd.

– Förändringen blev mycket bättre än jag föreställt mig, säger kommunalrådet Leif Walterum (C).

Kungsgatan är en av Skövdes mest trafikerade gator med cirka 8000 fordon per dygn. Under några månader förra året och ytterligare några månader i år har gatan varit avstäng i etapper för att byggas om.

Syftet var att förbättra för stadens cyklister – en cykelbana har byggts utmed hela Kungsgatan.

Men eftersom körfält också har tagits bort har man dessutom skapat 18 korttidsparkeringar, vilket givetvis företagarna i centrum gläds åt. Gatan har fått en helt ny karaktär, inte minst tacka vare att träd – pyramidavenbok – har planterats och ny belysning har satts upp.

På fredagsförmiddagen var det dags för gatan att officiellt återinvigas. Leif Walterum tog plats mitt i gatan tillsammans med John Ek, platschef för NCC som har varit entreprenör för arbetet.

– Vi har fått mer av stadskänsla i och med ombyggnationen av Kungsgatan och det är också något som vi vill förmedla, vi har förbättrat för cyklisterna vilket behövs i en stad som växer. Korttidsparkeringarna är också viktiga.

Därefter stack Walterum och Ek hål på varsin röd jätteballong. Och det blev ordentliga smällar som innebar att gatan var återöppnad för trafik. Men även om Walterum och andra snabbt flyttade på avspärrningarna dröjde det ett par minuter innan den första bilen vågade sig fram på den nya gatan.

Walterum kunde sedan nöjd stå och blicka över den nygamla gatan.

– Det blev helt perfekt! Detta är ett av de större projekten, och fler är på gång i centrala Skövde. Det handlar bland annat om hertig Johans gata som ska byggas om till gångfartsområde och senare väntar även förändringar av Stationsgatan.

Kungsgatan är en av Skövdes mest trafikerade gator med cirka 8000 fordon per dygn. Under några månader förra året och ytterligare några månader i år har gatan varit avstäng i etapper för att byggas om.

Syftet var att förbättra för stadens cyklister – en cykelbana har byggts utmed hela Kungsgatan.

Men eftersom körfält också har tagits bort har man dessutom skapat 18 korttidsparkeringar, vilket givetvis företagarna i centrum gläds åt. Gatan har fått en helt ny karaktär, inte minst tacka vare att träd – pyramidavenbok – har planterats och ny belysning har satts upp.

På fredagsförmiddagen var det dags för gatan att officiellt återinvigas. Leif Walterum tog plats mitt i gatan tillsammans med John Ek, platschef för NCC som har varit entreprenör för arbetet.

– Vi har fått mer av stadskänsla i och med ombyggnationen av Kungsgatan och det är också något som vi vill förmedla, vi har förbättrat för cyklisterna vilket behövs i en stad som växer. Korttidsparkeringarna är också viktiga.

Därefter stack Walterum och Ek hål på varsin röd jätteballong. Och det blev ordentliga smällar som innebar att gatan var återöppnad för trafik. Men även om Walterum och andra snabbt flyttade på avspärrningarna dröjde det ett par minuter innan den första bilen vågade sig fram på den nya gatan.

Walterum kunde sedan nöjd stå och blicka över den nygamla gatan.

– Det blev helt perfekt! Detta är ett av de större projekten, och fler är på gång i centrala Skövde. Det handlar bland annat om hertig Johans gata som ska byggas om till gångfartsområde och senare väntar även förändringar av Stationsgatan.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.