07 jul 2015 13:48

07 jul 2015 13:48

Högsäsong för passansökningar

Inför sommaren har trycket efter pass varit stort. Dåligt väder och många utgångna pass kan vara några av anledningarna.

På polisstationen i Skövde har det varit fullt upp under våren och sommaren för passexpeditionen. Från slutet på april och fram till nu har det varit högsäsong för passansökningar. Att få sitt pass efter man har ansökt det tar precis som resten av året ungefär fem dagar men köerna för att lämna in sin ansökan har ibland varit upp till 1,5 timme i Skövde. Många andra polisstationer runt om landet vittnar om samma problem.

Drömmar om USA

Några som lyckats pricka in sitt besök rätt är dock familjen Andersson. De bestämde sig för att passa på medan den äldre dottern var hos tandläkaren. Trots att det inte finns någon resa inplanerad har sonen Mattias i alla fall ett drömresemål.

– USA, säger han och skrattar.

Ökning av ansökningar

Håkan Lantz som är passhandläggare har sett en klar ökning av ansökningar över hela året. Förra året ansöktes det om 13 993 pass i Skövde. Efter halva 2015 är den siffran uppe i 8260, vilket tyder på att ökningen kommer vara stor jämfört med förra året enligt honom.

– Det har varit en kall vår och sommar och då vill många åka söder ut för att få lite sol, säger han.

Det är även tio år sedan giltighetstiden för passen ändrades från fem till tio år. Detta ledde till att väldigt många skaffade nya pass för just tio år sedan. Enligt Håkan Lantz har det bidragit till trycket på passexpeditionen att dessa pass går ut i år.

Rätt tajmning

Under lunchtid och efter fyra brukar trycket vara som störst på passexpeditionen i Skövde. Men Håkan Lantz tror att det även handlar mycket om att ha tur om man vill undvika köerna.

– Det handlar om att komma vid rätt ögonblick, ena sekunden kan det vara jättemycket folk här och nästa är det tomt, säger han.

Det har även skett en ökning på ansökningarna om nationella id-kort, detta då de från och med 1 juli började gälla i hela EU, tidigare har de bara gällt inom Schengenområdet. Handläggningstiden för dessa är precis som för pass fem dagar.

På polisstationen i Skövde har det varit fullt upp under våren och sommaren för passexpeditionen. Från slutet på april och fram till nu har det varit högsäsong för passansökningar. Att få sitt pass efter man har ansökt det tar precis som resten av året ungefär fem dagar men köerna för att lämna in sin ansökan har ibland varit upp till 1,5 timme i Skövde. Många andra polisstationer runt om landet vittnar om samma problem.

Drömmar om USA

Några som lyckats pricka in sitt besök rätt är dock familjen Andersson. De bestämde sig för att passa på medan den äldre dottern var hos tandläkaren. Trots att det inte finns någon resa inplanerad har sonen Mattias i alla fall ett drömresemål.

– USA, säger han och skrattar.

Ökning av ansökningar

Håkan Lantz som är passhandläggare har sett en klar ökning av ansökningar över hela året. Förra året ansöktes det om 13 993 pass i Skövde. Efter halva 2015 är den siffran uppe i 8260, vilket tyder på att ökningen kommer vara stor jämfört med förra året enligt honom.

– Det har varit en kall vår och sommar och då vill många åka söder ut för att få lite sol, säger han.

Det är även tio år sedan giltighetstiden för passen ändrades från fem till tio år. Detta ledde till att väldigt många skaffade nya pass för just tio år sedan. Enligt Håkan Lantz har det bidragit till trycket på passexpeditionen att dessa pass går ut i år.

Rätt tajmning

Under lunchtid och efter fyra brukar trycket vara som störst på passexpeditionen i Skövde. Men Håkan Lantz tror att det även handlar mycket om att ha tur om man vill undvika köerna.

– Det handlar om att komma vid rätt ögonblick, ena sekunden kan det vara jättemycket folk här och nästa är det tomt, säger han.

Det har även skett en ökning på ansökningarna om nationella id-kort, detta då de från och med 1 juli började gälla i hela EU, tidigare har de bara gällt inom Schengenområdet. Handläggningstiden för dessa är precis som för pass fem dagar.

  • Sally Eriksson