14 jul 2015 10:48

14 jul 2015 10:52

Mästaren kom inte in på lärarprogrammet

VM-titlarna och Sveriges bästa högskoleprov räckte inte

Skövdesonen Jonas von Essen, 24, är tvåfaldig världsmästare i minne. I våras hade han Sveriges högsta resultat på högskoleprovet. Men i höst läggs lärarstudierna på is - han blev inte antagen.

Efter ett och ett halvt år av minnestävlande världen över ville Jonas von Essen återuppta lärarstudierna vid Göteborgs universitet. Eftersom han har missat flera kurser, bland annat då han försvarade VM-titeln i kinesiska Haikou i december, var han tvungen att söka in på nytt.

Betyget avgör

Lärarprogrammet har tidigare uppmärksammats för sina låga intagningspoäng, och flera intagna med bottenresultatet 0,1 på högskoleprovet. Förklaringen till Jonas von Essens besked ligger i att lärarprogrammet med inriktning matematik/historia bara tog in en person - med högst betyg som grund. Här spelar toppresultatet 2,0 på högskoleprovet ingen roll. Flera av Jonas von Essens vänner har påpekat att toppoängen räcker för att komma in på vilken annan utbildning som helst.

– Men det är lärare som jag vill bli. Det är där jag kommer göra störst nytta, säger han till GT.

Först om ett år kan Jonas von Essen söka till lärarprogrammet igen.

Efter ett och ett halvt år av minnestävlande världen över ville Jonas von Essen återuppta lärarstudierna vid Göteborgs universitet. Eftersom han har missat flera kurser, bland annat då han försvarade VM-titeln i kinesiska Haikou i december, var han tvungen att söka in på nytt.

Betyget avgör

Lärarprogrammet har tidigare uppmärksammats för sina låga intagningspoäng, och flera intagna med bottenresultatet 0,1 på högskoleprovet. Förklaringen till Jonas von Essens besked ligger i att lärarprogrammet med inriktning matematik/historia bara tog in en person - med högst betyg som grund. Här spelar toppresultatet 2,0 på högskoleprovet ingen roll. Flera av Jonas von Essens vänner har påpekat att toppoängen räcker för att komma in på vilken annan utbildning som helst.

– Men det är lärare som jag vill bli. Det är där jag kommer göra störst nytta, säger han till GT.

Först om ett år kan Jonas von Essen söka till lärarprogrammet igen.

  • Thea Mossige-Norheim