17 jul 2015 19:00

17 jul 2015 19:00

Näthandel blir allt vanligare i Skaraborg

Skövdeborna handlar mer än gärna på nätet. Sedan 2014 har e-handeln stigit med tolv procent.

I hela Sverige har e-handeln tagit fart de senaste åren, och Skövde är inget undantag. Under det första kvartalet 2015 hämtade Skövdeborna ut 2,3 paket köpta på nätet per hushåll, vilket är en ökning med tolv procent från samma period förra året då siffran låg på 2,1 paket. Sammanlagt har 59 766 paket hämtats ut i Skövde under årets första kvartal.

– Den största anledningen till att folk handlar på nätet är bekvämligheten och det stora utbudet, säger Johan Eriksson, utvecklingschef på Svensk Digital Handel.

Götene i topp

Men det är inte i Skövde som tar ledningen i Skaraborg. I Götene har det skett en ökning på 15 procent från förra året, från 13 199 till 15 065 uthämtade varor. På en andraplats kommer Hjo med en ökning på 13 procent. I Töreboda har det däremot inte skett någon större ökning av köp via nätet, där låg ökningen på fem procent.

E-handeln störst i norr

Det är i norra Sverige som e-handeln har sitt starkaste fäste. Kommuner som Jokkmokk, Storuman och Arjeplog e-handlar mest i Sverige. Där hämtades 3,5, 3,4 respektive 3,3 paket ut per hushåll.

– Det e-handlas mest på orter där folk inte har tillgång till ett så stort utbud, utan kanske måste åka i timmar för att shoppa, säger Johan Eriksson.

Shoppa utomlands

Även utländska nätbutiker är något som lockar svenskarna, 24 procent av nätshopparna hade handlat från utlandet. Det populäraste landet var då Storbritannien, men många paket beställdes även från USA, Tyskland och Kina. Framförallt är det kläder, medieprodukter och hemelektronik som svenskarna klickar hem från dessa utländska nätbutiker.

Mat ökade stort

Medieprodukter, kläder/skor och skönhet/hälsa är de kategorier som dominerar e-handeln, när det kommer till antal köpta varor. Den kategori som ökade mest under årets första kvartal var dock livsmedel, som ökade med 46 procent jämfört med samma period förra året.

46 miljoner varor

Postnords ombud hanterade förra året 46 miljoner in- och utlämningar. De flesta av dessa var från näthandeln. Och det verkar som att handla över nätet är något som svenska folket kommer fortsätta med. E-handeln beräknas nämligen öka med 16 procent under 2015.

I hela Sverige har e-handeln tagit fart de senaste åren, och Skövde är inget undantag. Under det första kvartalet 2015 hämtade Skövdeborna ut 2,3 paket köpta på nätet per hushåll, vilket är en ökning med tolv procent från samma period förra året då siffran låg på 2,1 paket. Sammanlagt har 59 766 paket hämtats ut i Skövde under årets första kvartal.

– Den största anledningen till att folk handlar på nätet är bekvämligheten och det stora utbudet, säger Johan Eriksson, utvecklingschef på Svensk Digital Handel.

Götene i topp

Men det är inte i Skövde som tar ledningen i Skaraborg. I Götene har det skett en ökning på 15 procent från förra året, från 13 199 till 15 065 uthämtade varor. På en andraplats kommer Hjo med en ökning på 13 procent. I Töreboda har det däremot inte skett någon större ökning av köp via nätet, där låg ökningen på fem procent.

E-handeln störst i norr

Det är i norra Sverige som e-handeln har sitt starkaste fäste. Kommuner som Jokkmokk, Storuman och Arjeplog e-handlar mest i Sverige. Där hämtades 3,5, 3,4 respektive 3,3 paket ut per hushåll.

– Det e-handlas mest på orter där folk inte har tillgång till ett så stort utbud, utan kanske måste åka i timmar för att shoppa, säger Johan Eriksson.

Shoppa utomlands

Även utländska nätbutiker är något som lockar svenskarna, 24 procent av nätshopparna hade handlat från utlandet. Det populäraste landet var då Storbritannien, men många paket beställdes även från USA, Tyskland och Kina. Framförallt är det kläder, medieprodukter och hemelektronik som svenskarna klickar hem från dessa utländska nätbutiker.

Mat ökade stort

Medieprodukter, kläder/skor och skönhet/hälsa är de kategorier som dominerar e-handeln, när det kommer till antal köpta varor. Den kategori som ökade mest under årets första kvartal var dock livsmedel, som ökade med 46 procent jämfört med samma period förra året.

46 miljoner varor

Postnords ombud hanterade förra året 46 miljoner in- och utlämningar. De flesta av dessa var från näthandeln. Och det verkar som att handla över nätet är något som svenska folket kommer fortsätta med. E-handeln beräknas nämligen öka med 16 procent under 2015.

  • Sally Eriksson