18 jul 2015 06:00

18 jul 2015 06:00

Huspriserna fortsätter att stiga

I Skövde kommun fortsätter huspriserna att gå upp. Medelpriset för ett småhus har ökat med 2,6 procent det senaste året.

Medelpriset för ett hus i Skövde har under årets andra kvartal ökat med nästan 50 000 kronor, jämfört med samma period förra året. Det såldes dessutom 18 procent färre småhus än året innan, enligt SCB:s senaste småhusbarometer.

– Utbudet det senaste året har varit väldigt lågt, vilket kan vara en av anledningarna till prisökningen, säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling.

Han tror även att bostadsbristen och den låga räntan leder till att fler människor vill köpa småhus, vilket i sin tur leder till en prisökning.

Inga ändringar

Huspristrenden har hållit i sig länge i Skövde. På tio år har medelpriset för ett småhus i Skövde stigit med 77 procent, vilket är två procentenheter mer än för Västra Götaland i allmänhet. Och ökningen på småhuspriser är något som Dan Sjöholm tror kommer att hålla i sig.

– Det finns ingenting som talar för att något dramatiskt kommer ske med prisutvecklingen på det här området, säger han.

Ökningen för hela Sverige under de tio senaste året ligger på 76 procent.

Generell ökning

Det är inte bara i Skövde priset för småhus stigit under året, utan trenden håller också i sig inte bara i Västra Götaland utan i hela Sverige. Medelpriset för ett småhus i Västra Götaland har stigit med nästan 6 procent jämfört med samma period 2014 och för hela Sverige ligger den siffran på 6,5 procent. Även här kan den bakomliggande orsaken till prisökningen vara att antalet småhus som såldes hade minskat från tidigare år.

Gotland sticker ut

Under året så steg priset på småhus i 19 av 21 län och som störst var ökningen i Västerbottens och Gävleborgs län. På Gotland ser dock utvecklingen något annorlunda ut, då det var det enda länet i Sverige där priserna på småhus sjönk under året.

Medelpriset för ett hus i Skövde har under årets andra kvartal ökat med nästan 50 000 kronor, jämfört med samma period förra året. Det såldes dessutom 18 procent färre småhus än året innan, enligt SCB:s senaste småhusbarometer.

– Utbudet det senaste året har varit väldigt lågt, vilket kan vara en av anledningarna till prisökningen, säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling.

Han tror även att bostadsbristen och den låga räntan leder till att fler människor vill köpa småhus, vilket i sin tur leder till en prisökning.

Inga ändringar

Huspristrenden har hållit i sig länge i Skövde. På tio år har medelpriset för ett småhus i Skövde stigit med 77 procent, vilket är två procentenheter mer än för Västra Götaland i allmänhet. Och ökningen på småhuspriser är något som Dan Sjöholm tror kommer att hålla i sig.

– Det finns ingenting som talar för att något dramatiskt kommer ske med prisutvecklingen på det här området, säger han.

Ökningen för hela Sverige under de tio senaste året ligger på 76 procent.

Generell ökning

Det är inte bara i Skövde priset för småhus stigit under året, utan trenden håller också i sig inte bara i Västra Götaland utan i hela Sverige. Medelpriset för ett småhus i Västra Götaland har stigit med nästan 6 procent jämfört med samma period 2014 och för hela Sverige ligger den siffran på 6,5 procent. Även här kan den bakomliggande orsaken till prisökningen vara att antalet småhus som såldes hade minskat från tidigare år.

Gotland sticker ut

Under året så steg priset på småhus i 19 av 21 län och som störst var ökningen i Västerbottens och Gävleborgs län. På Gotland ser dock utvecklingen något annorlunda ut, då det var det enda länet i Sverige där priserna på småhus sjönk under året.

  • Sally Eriksson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.