21 jul 2015 06:00

21 jul 2015 06:00

Han samordnar Skaraborgs sökande folkrörelse

Arbetar vid sidan om anhöriga och polis

Någonstans i Sverige. En familjemedlem kommer inte hem. Sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet, är organisationen Missing people redo att påbörja sökandet när någon försvinner. Efter Lisa Holms försvinnande är skallgångsregistret större än någonsin.

Tidigare var Jan-Olof Säll räddningshundkoordinator på Räddningsverket. Hundarna han arbetade med var tränade att söka efter liv i exempelvis rasmassor, och Jan-Olof Säll började fundera på om de kunde vara till hjälp även i Missing peoples arbete.

– Jag vet bara hur det känns när någon av mina hundar är borta. Att då inte ha en aning om var en nära anhörig är någonstans, det är svårt att bara tänka på, säger Jan-Olof Säll.

I dag innebär hans roll som operativ chef för organisationen i Skaraborg, själva samordningen mellan medlemsregistret och sökandet på plats. Under tre dygn i juni pågick den största skallgången i organisationens historia. Det var efter att 17-åriga Lisa Holm inte kom hem från jobbet på caféet i Blomberg.

3000 personer sökte

Den 9 juni, två dagar efter att Lisa Holm anmäldes saknad, ville polisen ha Missing peoples hjälp att söka av området kring Källby. Jan-Olof Säll kallades till sambandscentralen och ett sökområde pekades ut. Att besluta om en samlingspunkt för skallgångskedjan var nästa steg. Många i bygden ville hjälpa till, och en person hade kontakter på livsmedelsföretaget Dafgårds. Ett sms med tid och plats skickades ut direkt till skallgångsregistret.

– Insatschefen frågade mig hur många jag trodde skulle komma, och jag svarade mellan 200 och 500 stycken, säger Jan-Olof Säll.

Några timmar senare, samma dag klockan 17, hade 1050 personer samlats på Dafgårds personal- och lastbilsparkering. Sökområdet utgick från caféet i Blomberg, och fortsatte ut i terrängen. Nu skulle folkmassan delas upp i patruller om 15 personer med ansvar för olika delar av området.

Då sökningen påbörjades syntes 68 patruller i neongula västar ute på fälten. De följande två sökdagarna ville lika många personer ställa upp. Till och med skåningar ringde och vill hjälpa till. Sammanlagt deltog över 3000 personer i sökningarna efter Lisa Holm, med stort stöd från de boende i området kring Källby.

– Lokalbefolkningen var helt otrolig. Folk kom med korv och vatten så att vi bara kunde fortsätta leta, säger Jan-Olof Säll.

Arbetar ideellt

Sedan Missing people startade 2012 har organisationen blivit en av polisens viktigaste resurser. Samtidigt är man kanske en av Sveriges snabbast växande folkrörelser. Jan-Olof Säll säger att när något tragiskt inträffar, är det viktigt att samhället visar de anhöriga att man gör vad man kan för att hjälpa till. För att visa att godheten är större än ondskan. Jan-Olof Säll beskriver organisationen som ideella krafter under organiserade former.

– När folk kommer vet de att de kommer få en uppgift. Men vår organisation är så att ingen får vinning. Alla ställer upp med hjärtat. På något sätt är det medmänskligheten som kommer igen, säger Jan-Olof Säll.

I maj hade det totala skallgångsregistret runt 36 500 medlemmar, men efter Lisa Holms försvinnande har skallgångsregistret stigit med tusen personer bara i Skaraborg.

– Fyra ögon ser mer än två. Men jag tror inte att vi kan bli hur stora som helst. Man kan ha en miljon medlemmar, men det som räknas är att när det väl smäller ska vi ha folk där, säger Jan-Olof Säll.

Jan-Olof säger att Missing people i framtiden kanske kommer att utvecklas till någonting större, kanske med fler former av katastrofhjälp, eller till en frivilligorganisation med statligt stöd. Jan-Olof Säll arbetar med Missing people på sin lediga tid. Annars arbetar han på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tycker om det hjälpande, säger Jan-Olof Säll.

Tidigare var Jan-Olof Säll räddningshundkoordinator på Räddningsverket. Hundarna han arbetade med var tränade att söka efter liv i exempelvis rasmassor, och Jan-Olof Säll började fundera på om de kunde vara till hjälp även i Missing peoples arbete.

– Jag vet bara hur det känns när någon av mina hundar är borta. Att då inte ha en aning om var en nära anhörig är någonstans, det är svårt att bara tänka på, säger Jan-Olof Säll.

I dag innebär hans roll som operativ chef för organisationen i Skaraborg, själva samordningen mellan medlemsregistret och sökandet på plats. Under tre dygn i juni pågick den största skallgången i organisationens historia. Det var efter att 17-åriga Lisa Holm inte kom hem från jobbet på caféet i Blomberg.

3000 personer sökte

Den 9 juni, två dagar efter att Lisa Holm anmäldes saknad, ville polisen ha Missing peoples hjälp att söka av området kring Källby. Jan-Olof Säll kallades till sambandscentralen och ett sökområde pekades ut. Att besluta om en samlingspunkt för skallgångskedjan var nästa steg. Många i bygden ville hjälpa till, och en person hade kontakter på livsmedelsföretaget Dafgårds. Ett sms med tid och plats skickades ut direkt till skallgångsregistret.

– Insatschefen frågade mig hur många jag trodde skulle komma, och jag svarade mellan 200 och 500 stycken, säger Jan-Olof Säll.

Några timmar senare, samma dag klockan 17, hade 1050 personer samlats på Dafgårds personal- och lastbilsparkering. Sökområdet utgick från caféet i Blomberg, och fortsatte ut i terrängen. Nu skulle folkmassan delas upp i patruller om 15 personer med ansvar för olika delar av området.

Då sökningen påbörjades syntes 68 patruller i neongula västar ute på fälten. De följande två sökdagarna ville lika många personer ställa upp. Till och med skåningar ringde och vill hjälpa till. Sammanlagt deltog över 3000 personer i sökningarna efter Lisa Holm, med stort stöd från de boende i området kring Källby.

– Lokalbefolkningen var helt otrolig. Folk kom med korv och vatten så att vi bara kunde fortsätta leta, säger Jan-Olof Säll.

Arbetar ideellt

Sedan Missing people startade 2012 har organisationen blivit en av polisens viktigaste resurser. Samtidigt är man kanske en av Sveriges snabbast växande folkrörelser. Jan-Olof Säll säger att när något tragiskt inträffar, är det viktigt att samhället visar de anhöriga att man gör vad man kan för att hjälpa till. För att visa att godheten är större än ondskan. Jan-Olof Säll beskriver organisationen som ideella krafter under organiserade former.

– När folk kommer vet de att de kommer få en uppgift. Men vår organisation är så att ingen får vinning. Alla ställer upp med hjärtat. På något sätt är det medmänskligheten som kommer igen, säger Jan-Olof Säll.

I maj hade det totala skallgångsregistret runt 36 500 medlemmar, men efter Lisa Holms försvinnande har skallgångsregistret stigit med tusen personer bara i Skaraborg.

– Fyra ögon ser mer än två. Men jag tror inte att vi kan bli hur stora som helst. Man kan ha en miljon medlemmar, men det som räknas är att när det väl smäller ska vi ha folk där, säger Jan-Olof Säll.

Jan-Olof säger att Missing people i framtiden kanske kommer att utvecklas till någonting större, kanske med fler former av katastrofhjälp, eller till en frivilligorganisation med statligt stöd. Jan-Olof Säll arbetar med Missing people på sin lediga tid. Annars arbetar han på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tycker om det hjälpande, säger Jan-Olof Säll.

  • Thea Mossige-Norheim