24 jul 2015 06:00

24 jul 2015 06:00

Båtar på Boulognersjön

Skepp ohoj i Skövde

Det är inte varje dag ett gäng sjömän ger sig ut på Boulognersjöns vågor, men under torsdagen passade Mary Ashburners besättning på under ledning av Mats Forsmark.

Vågorna skvalpar över sjön i sommarvinden. Vid Boulognersjön är allt som vanligt en kall sommardag som denna, fåglarna flyger förbi men i övrigt är det ganska tomt. Men ute på sjön syns ett skepp med vita segel vid namn Mary Ashburner. Och vid sjöns kant står en fokuserad Mats Forsmark och styr båten med en radiosändare.

– Det är kul att komma ut och segla. Men det roligaste är att bygga, säger han.

Inte bara båtar

Mats Forsmark har byggt modellbåtar sen tonåren, då han började med enkla plastmodeller. Sedan dess har intresset bokstavligt talat flutit på och han har nu avancerat till att bygga efter ritningar. Förutom båtar bygger han även flygplan och spelar gitarr i vad han själv kallar för ett ”pensionärsrockband”. Men det är båtarna som han tycker är roligast.

– De är väldigt vackra, och så är det kul att man kan få dem att fungera på riktigt, säger han.

Skeppsbrott

Båten som fått följa med för en provtur på Boulognersjön, Mary Ashburner, är byggd och döpt efter ett brittiskt skepp från 1800-talet. Originalskeppet gick ett tragisk öde till mötes, då det blev påkört av en ångare och alla ombord avled. Riktigt så farligt har det inte varit för Mats Forsmarks båtar.

– Jag har varit med om att vinden plötsligt vänt och båten seglat över på andra sidan, så man får ta sig över med båt för att hämta den. På det sättet är Boulognersjön bra, säger han.

Segla till Estland

När det kommer till segling för modellbåtarna brukar han försöka hålla sig kring sjöar som man kan gå runt. Men innan Mats Forsmark flyttade till Skövde för åtta månader sen bodde han i Oxelösund, och där var det lite mer riskabelt.

– När jag seglade i Oxelösund fanns alltid risken att båten skulle försvinna iväg till Estland, säger han.

Historiska ritningar

Mats Forsmark intresserar sig mycket för den historiska biten i båtbygget. Alla båtar han bygger nu för tiden är gjorda efter ritningar av historiska skepp. Mest blir det gamla seglarfartyg från 1700- och 1800-talet. Båtarna byggs med målet att bli exakta kopior av de gamla skeppen, fast i miniatyr.

– Det är helt otroligt hur de seglade över Atlanten med den här typen av skepp, säger han.

Vågorna skvalpar över sjön i sommarvinden. Vid Boulognersjön är allt som vanligt en kall sommardag som denna, fåglarna flyger förbi men i övrigt är det ganska tomt. Men ute på sjön syns ett skepp med vita segel vid namn Mary Ashburner. Och vid sjöns kant står en fokuserad Mats Forsmark och styr båten med en radiosändare.

– Det är kul att komma ut och segla. Men det roligaste är att bygga, säger han.

Inte bara båtar

Mats Forsmark har byggt modellbåtar sen tonåren, då han började med enkla plastmodeller. Sedan dess har intresset bokstavligt talat flutit på och han har nu avancerat till att bygga efter ritningar. Förutom båtar bygger han även flygplan och spelar gitarr i vad han själv kallar för ett ”pensionärsrockband”. Men det är båtarna som han tycker är roligast.

– De är väldigt vackra, och så är det kul att man kan få dem att fungera på riktigt, säger han.

Skeppsbrott

Båten som fått följa med för en provtur på Boulognersjön, Mary Ashburner, är byggd och döpt efter ett brittiskt skepp från 1800-talet. Originalskeppet gick ett tragisk öde till mötes, då det blev påkört av en ångare och alla ombord avled. Riktigt så farligt har det inte varit för Mats Forsmarks båtar.

– Jag har varit med om att vinden plötsligt vänt och båten seglat över på andra sidan, så man får ta sig över med båt för att hämta den. På det sättet är Boulognersjön bra, säger han.

Segla till Estland

När det kommer till segling för modellbåtarna brukar han försöka hålla sig kring sjöar som man kan gå runt. Men innan Mats Forsmark flyttade till Skövde för åtta månader sen bodde han i Oxelösund, och där var det lite mer riskabelt.

– När jag seglade i Oxelösund fanns alltid risken att båten skulle försvinna iväg till Estland, säger han.

Historiska ritningar

Mats Forsmark intresserar sig mycket för den historiska biten i båtbygget. Alla båtar han bygger nu för tiden är gjorda efter ritningar av historiska skepp. Mest blir det gamla seglarfartyg från 1700- och 1800-talet. Båtarna byggs med målet att bli exakta kopior av de gamla skeppen, fast i miniatyr.

– Det är helt otroligt hur de seglade över Atlanten med den här typen av skepp, säger han.

  • Sally Eriksson