24 jul 2015 12:03

24 jul 2015 12:09

HBTQ-profil inviger Pride

Storslagen premiäröppning av Skaraborgs första Pridefestival

Som chef för Socialstyrelsen tog hon bort sjukdomsstämpeln för homosexuella. Sedan dess har Barbro Westerholm fortsatt kämpa för HBTQ-personers rättigheter. Den 18 september inviger hon Skövde Pride.

1979, då Barbro Westerholm var Socialstyrelsens första kvinnliga chef, tog hon bort klassningen av homosexualitet som en psykisk sjukdom. Sedan dess har hon som riksdagsledamot varit med och drivit igenom både partnerskapslagen och borttagandet av steriliseringstvånget mot transexuella.

– Vi är så glada att få den största i Sverige som jobbar med de här frågorna. Att hon kommer och inviger Skövdes första Pridefestival, det är stort, säger Maria Jern, styrelseledamot i Pride Skaraborg.

Invigning 18 september

Barbro Westerholm är förutom sin kamp för HBTQ-rättigheter, även känd för sina insatser inom folkhälsovetenskapen. Hon är läkare, professor och har förutom generaldirektör för Socialstyrelsen varit medicinsk expert.

– Barbros pågående livsgärning präglas av hennes patos för allas lika värde, säger Maria Jern.

Skövde Pride är Skaraborgs första någonsin. Den pågår 17-20 september. Invigning sker den 18 september, med tal av Barbro Westerholm klockan 17.

1979, då Barbro Westerholm var Socialstyrelsens första kvinnliga chef, tog hon bort klassningen av homosexualitet som en psykisk sjukdom. Sedan dess har hon som riksdagsledamot varit med och drivit igenom både partnerskapslagen och borttagandet av steriliseringstvånget mot transexuella.

– Vi är så glada att få den största i Sverige som jobbar med de här frågorna. Att hon kommer och inviger Skövdes första Pridefestival, det är stort, säger Maria Jern, styrelseledamot i Pride Skaraborg.

Invigning 18 september

Barbro Westerholm är förutom sin kamp för HBTQ-rättigheter, även känd för sina insatser inom folkhälsovetenskapen. Hon är läkare, professor och har förutom generaldirektör för Socialstyrelsen varit medicinsk expert.

– Barbros pågående livsgärning präglas av hennes patos för allas lika värde, säger Maria Jern.

Skövde Pride är Skaraborgs första någonsin. Den pågår 17-20 september. Invigning sker den 18 september, med tal av Barbro Westerholm klockan 17.

  • Thea Mossige-Norheim