27 jul 2015 06:00

27 jul 2015 12:47

Diabetespatienterna är bäst i världen

Skaraborg ligger i framkant

Projektet HISSEN, där 150 diabetespatienter deltagit, har satt SkaS på världskartan för att nå målblodsocker.

– Det är väldigt roligt att arbeta som diabetessköterska nu, menar Annika Svensson.

150 patienter vid Skaraborgs Sjukhus, SkaS, i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad deltar under 2015 i HISSEN-projektet som är en satsning på de typ 1-diabetiker som hade den sämsta blodsockerkontrollen i Skaraborg. Ett nytt arbetssätt vid medicinmottagningen har gjort att 75 av deltagarna har lyckats nå sitt målblodsocker.

Sju miljoner

Kontinuerlig blodsockermätning gör att patienter kan se sitt blodsocker i en kurva och se hur mat, motion, stress och insulin påverkar blodsockret. Detta innebär att patienterna minskat risken för komplikationer drastiskt, något som sparar in runt sju miljoner i uteblivna sjukvårdskostnader.

– Det är väldigt roligt att arbeta som diabetessköterska nu då det finns hjälpmedel som innebär sådan positiv förändring för patienterna, skriver Annika Svensson, diabetessjuksköterska vid SkaS i en pressinformation.

150 patienter vid Skaraborgs Sjukhus, SkaS, i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad deltar under 2015 i HISSEN-projektet som är en satsning på de typ 1-diabetiker som hade den sämsta blodsockerkontrollen i Skaraborg. Ett nytt arbetssätt vid medicinmottagningen har gjort att 75 av deltagarna har lyckats nå sitt målblodsocker.

Sju miljoner

Kontinuerlig blodsockermätning gör att patienter kan se sitt blodsocker i en kurva och se hur mat, motion, stress och insulin påverkar blodsockret. Detta innebär att patienterna minskat risken för komplikationer drastiskt, något som sparar in runt sju miljoner i uteblivna sjukvårdskostnader.

– Det är väldigt roligt att arbeta som diabetessköterska nu då det finns hjälpmedel som innebär sådan positiv förändring för patienterna, skriver Annika Svensson, diabetessjuksköterska vid SkaS i en pressinformation.

  • Anna Leijon