27 jul 2015 05:00

27 jul 2015 16:14

Snart öppnar Raoul Wallenbergskolan

Klart till start, eller?

Snart öppnar Raoul Wallenbergskolan på Norrmalm och om allt går enligt planerat kommer det mesta att vara klart då.
– Det känns otroligt inspirerande, nu vill man bara sätta igång, säger rektorn Peter Gejerval.

Klassrummen är helt tomma. I matsalen och på skolgården ligger det byggmateriel huller om buller. Förra veckan kom de första leveranserna med inredningsdetaljer, saker som nu ska packas upp och placeras ut.

Pedagogerna börjar arbeta i början av augusti, de ska förbereda och ställa i ordning allt undervisningsmateriel som de har beställt.

Enligt rektorn har nästan allt gått som planerat, det är bara byggprocessen som har dragit ut på tiden. Bland annat behövdes en lång yttervägg rivas, vilket gjorde renoveringen mer omfattande än vad de först hade räknat med.

– Det har varit nya deadlines flera gånger men de har fixat det. Nu är det bara små saker kvar, säger Peter Gejerval.

Snart skolstart

Den 10 augusti öppnar skolans fritids och de första barnen kommer att vistas i lokalerna. Tio dagar senare är det dags för skolstart, ett åttiotal elever från förskoleklass upp till årskurs sex påbörjar då sin utbildning på skolan. De kommer att bilda två förskoleklasser, en lågstadieklass och en mellanstadieklass.

Planerar framåt

Skolan är byggd för att ta emot ungefär 350 elever men det dröjer innan det antalet blir verklighet.

– Vi vill växa sakta men säkert, säger Peter Gejerval.

Det är redan många, speciellt syskon, som står i kö för att börja på skolan.

– Vi har 48 ansökningar till förskoleklasserna 2016 och 25 stycken 2017, säger Peter Gejervall.

Från olika håll

De flesta eleverna kommer från Ryd-, Lunden-, Norrmalm- och Käpplundaskolan. Vad skolorna som blir av med sina elever tycker om etableringen är fortfarande oklart.

– De är lite avvaktande men det florerar en del rykten, säger Peter Gejerval.

Han har hört att det pratas mycket om att Raoul Wallenbergskolan inte har en egen gymnastiksal. Det ses som ett problem även om de har löst det genom att, till en början, låna Lundenskolans idrottsanläggning. Tids nog kommer de att bygga en egen men fram tills dess får eleverna snällt promenera till den som erbjuds.

Framtids planer

De fått tillstånd från skolinspektionen att, redan nästa år, starta upp ett högstadium. Nu gäller det gäller det bara att hitta lämpliga lokaler att ha verksamheten i.

Arbetssätt

Pedagogerna kommer att få mycket tid till utvärdering. Lärarna kommer att bedöma både elevernas och varandras prestationer, något som även föräldrarna ska kunna ta del av. Klasserna kommer att arbeta på liknande sätt och samarbeta mycket. Engelska och musik är två ämnen som ska prioriteras och finnas med i alla sammanhang. Det ska vara tydligt för eleverna varför de ens går i skolan.

– De ska veta att man är i skolan för att lära sig, inte bara för att göra saker, säger Peter Gejerval.

Klassrummen är helt tomma. I matsalen och på skolgården ligger det byggmateriel huller om buller. Förra veckan kom de första leveranserna med inredningsdetaljer, saker som nu ska packas upp och placeras ut.

Pedagogerna börjar arbeta i början av augusti, de ska förbereda och ställa i ordning allt undervisningsmateriel som de har beställt.

Enligt rektorn har nästan allt gått som planerat, det är bara byggprocessen som har dragit ut på tiden. Bland annat behövdes en lång yttervägg rivas, vilket gjorde renoveringen mer omfattande än vad de först hade räknat med.

– Det har varit nya deadlines flera gånger men de har fixat det. Nu är det bara små saker kvar, säger Peter Gejerval.

Snart skolstart

Den 10 augusti öppnar skolans fritids och de första barnen kommer att vistas i lokalerna. Tio dagar senare är det dags för skolstart, ett åttiotal elever från förskoleklass upp till årskurs sex påbörjar då sin utbildning på skolan. De kommer att bilda två förskoleklasser, en lågstadieklass och en mellanstadieklass.

Planerar framåt

Skolan är byggd för att ta emot ungefär 350 elever men det dröjer innan det antalet blir verklighet.

– Vi vill växa sakta men säkert, säger Peter Gejerval.

Det är redan många, speciellt syskon, som står i kö för att börja på skolan.

– Vi har 48 ansökningar till förskoleklasserna 2016 och 25 stycken 2017, säger Peter Gejervall.

Från olika håll

De flesta eleverna kommer från Ryd-, Lunden-, Norrmalm- och Käpplundaskolan. Vad skolorna som blir av med sina elever tycker om etableringen är fortfarande oklart.

– De är lite avvaktande men det florerar en del rykten, säger Peter Gejerval.

Han har hört att det pratas mycket om att Raoul Wallenbergskolan inte har en egen gymnastiksal. Det ses som ett problem även om de har löst det genom att, till en början, låna Lundenskolans idrottsanläggning. Tids nog kommer de att bygga en egen men fram tills dess får eleverna snällt promenera till den som erbjuds.

Framtids planer

De fått tillstånd från skolinspektionen att, redan nästa år, starta upp ett högstadium. Nu gäller det gäller det bara att hitta lämpliga lokaler att ha verksamheten i.

Arbetssätt

Pedagogerna kommer att få mycket tid till utvärdering. Lärarna kommer att bedöma både elevernas och varandras prestationer, något som även föräldrarna ska kunna ta del av. Klasserna kommer att arbeta på liknande sätt och samarbeta mycket. Engelska och musik är två ämnen som ska prioriteras och finnas med i alla sammanhang. Det ska vara tydligt för eleverna varför de ens går i skolan.

– De ska veta att man är i skolan för att lära sig, inte bara för att göra saker, säger Peter Gejerval.