28 jul 2015 10:55

29 jul 2015 09:59

35-åringen omhäktad för mordet på Lisa Holm

SKÖVDE: Yppandeförbud även fortsättningsvis

NY VERSION: Den 35-årige man som misstänks ha mördat 17-åriga Lisa Holm omhäktades under tisdagen av Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Även fortsättningsvis är det yppandeförbud.

– Fortsätter utredningen att stärka misstankarna mot den som är frihetsberövad och inte ta någon ny riktning så hoppas jag att vi kan ha en rättegång i september, säger chefsåklagare Annette Olsson.

Omhäktningsförhandlingen mot den 35-årige mordmisstänkte mannen inleddes klockan tio på tisdagen i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han liksom försvarsadvokaten Inger Rönnbäck och tolk var med via länk från häktet i Mariestad. Chefsåklagare Annette Olsson yrkade på förlängd åtalstid och att 35-åringen skulle stanna i häktet med restriktioner. 35-åringen förnekade brott och bestred häktningen.

– I det fall tingsrätten beslutar om fortsatt häktning så ska åtalstiden inte vara en månad utan fjorton dagar. Detta då det är viktigt att man sätter press på utredningen och ständigt redovisar viktiga nytillkomna uppgifter. Han motsätter sig restriktioner, sade Inger Rönnbäck.

Därefter fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar. Efter en halvtimme meddelade rådmannen Liselotte Johansson att mannen på sannolika skäl är misstänkt för mord den 7-12 juni i Blomberg.

– Åklagaren får alltjämt tillstånd att ålägga honom restriktioner. Tingsrätten beslutar också om yppandeförbud för de personer som varit närvarande vid häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar.

Åtal ska väckas senast den 25 augusti klockan 11. Enligt chefsåklagare Annette Olsson har bevisläget mot mannen stärkts.

– Vi får analysresultat från NFC, Nationellt forensiskt centrum, de kommer in efter hand. Bland annat finns det analyser som säger att det finns dna-spår ifrån den misstänkte på den dödas tillhörigheter, säger Annette Olsson som väntar den slutliga obduktionsrapporten under den kommande fyraveckorsperioden.

Varför yppandeförbud?

– Skälet till det är att vi är oerhört angelägna om att kunna hitta rätt gärningsman och kunna ställa den personen till ansvar. Innan vi är klara med utredningen kan vi inte veta var vi hamnar, då är det oerhört viktigt att det inte kommer ut något från utredningen så att den kan påverkas utifrån. Fortsätter utredningen att stärka misstankarna mot den som är frihetsberövad och inte ta någon ny riktning så hoppas jag att vi kan ha en rättegång i september.

35-åringen kommer enligt TT inte att överklaga häktningsbeslutet.

Omhäktningsförhandlingen mot den 35-årige mordmisstänkte mannen inleddes klockan tio på tisdagen i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han liksom försvarsadvokaten Inger Rönnbäck och tolk var med via länk från häktet i Mariestad. Chefsåklagare Annette Olsson yrkade på förlängd åtalstid och att 35-åringen skulle stanna i häktet med restriktioner. 35-åringen förnekade brott och bestred häktningen.

– I det fall tingsrätten beslutar om fortsatt häktning så ska åtalstiden inte vara en månad utan fjorton dagar. Detta då det är viktigt att man sätter press på utredningen och ständigt redovisar viktiga nytillkomna uppgifter. Han motsätter sig restriktioner, sade Inger Rönnbäck.

Därefter fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar. Efter en halvtimme meddelade rådmannen Liselotte Johansson att mannen på sannolika skäl är misstänkt för mord den 7-12 juni i Blomberg.

– Åklagaren får alltjämt tillstånd att ålägga honom restriktioner. Tingsrätten beslutar också om yppandeförbud för de personer som varit närvarande vid häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar.

Åtal ska väckas senast den 25 augusti klockan 11. Enligt chefsåklagare Annette Olsson har bevisläget mot mannen stärkts.

– Vi får analysresultat från NFC, Nationellt forensiskt centrum, de kommer in efter hand. Bland annat finns det analyser som säger att det finns dna-spår ifrån den misstänkte på den dödas tillhörigheter, säger Annette Olsson som väntar den slutliga obduktionsrapporten under den kommande fyraveckorsperioden.

Varför yppandeförbud?

– Skälet till det är att vi är oerhört angelägna om att kunna hitta rätt gärningsman och kunna ställa den personen till ansvar. Innan vi är klara med utredningen kan vi inte veta var vi hamnar, då är det oerhört viktigt att det inte kommer ut något från utredningen så att den kan påverkas utifrån. Fortsätter utredningen att stärka misstankarna mot den som är frihetsberövad och inte ta någon ny riktning så hoppas jag att vi kan ha en rättegång i september.

35-åringen kommer enligt TT inte att överklaga häktningsbeslutet.