31 jul 2015 18:00

31 jul 2015 18:00

Foto: Petra Lundgren

"Kul att stugan bevaras"

SKÖVDE: Helénstugan klarade stadsbranden

Helénstugan är Skövdes äldsta bostadshus och kvar från tiden före stadsbranden 1759. Under sommaren hålls den öppen av feriepraktikanter.
– Kul att stugan bevaras, den är fin, säger Christer Gustavsson, Göteborg.

Helénstugan är byggd under tidigt 1700-tal och köptes in av Skövde stad efter att ägaren Charlotta Helén dött 1916. Stugan hade då varit i samma familjs ägo sedan 1760-talet. Stugan är ett byggnadsminne sedan 1979. Under sommaren bemannas Helénstugan av feriepraktikanter. Den här perioden är det Elin Olsson och Linnéa Nilsson som bemannar stugan. Båda hade kryssat i att de ville arbeta som turistvärdar när de sökte feriepraktik och de trivs på jobbet.

Varför är Helénstugan värt ett besök?

– Det är mysigt och man får se hur folk bodde förr, säger Elin.

– Man lär sig om huset och vilka som bodde här, säger Linnéa.

Förutom att se huset så finns det även möjlighet att följa med på en Skövdepromenad. Den är mitt på dagen och de som går får lära sig mer om flera centrala byggnader i centrala Skövde. Helénstugan har öppet varje vardag till den 14 augusti.

Helénstugan är byggd under tidigt 1700-tal och köptes in av Skövde stad efter att ägaren Charlotta Helén dött 1916. Stugan hade då varit i samma familjs ägo sedan 1760-talet. Stugan är ett byggnadsminne sedan 1979. Under sommaren bemannas Helénstugan av feriepraktikanter. Den här perioden är det Elin Olsson och Linnéa Nilsson som bemannar stugan. Båda hade kryssat i att de ville arbeta som turistvärdar när de sökte feriepraktik och de trivs på jobbet.

Varför är Helénstugan värt ett besök?

– Det är mysigt och man får se hur folk bodde förr, säger Elin.

– Man lär sig om huset och vilka som bodde här, säger Linnéa.

Förutom att se huset så finns det även möjlighet att följa med på en Skövdepromenad. Den är mitt på dagen och de som går får lära sig mer om flera centrala byggnader i centrala Skövde. Helénstugan har öppet varje vardag till den 14 augusti.