02 aug 2015 21:38

02 aug 2015 21:38

Med det gamla som röd tråd

SKÖVDE: En blick bakåt

Tobias Adamsson tycker om gamla saker och det går som en röd tråd genom hans första stora separatutställning. Under lördagen är det vernissage för En blick bakåt i Rosa huset.

– Gamla saker passar ju bra i det här huset också, säger han.

Tobias Adamsson är 23 år och från Mariestad. Han har gått Skövde konstskola i två år och det senaste året har han gått den yrkesförberedande linjen på Hellidens folkhögskola. Där fortsätter han till hösten.

– Jag har hållit på med det här hela livet. Det är inget man slutar med direkt, säger han om sitt skapande.

En blick bakåt heter hans första stora separatutställning. Tobias Adamsson gillar gamla saker. På vinden har han hittat gamla saker från förra sekelskiftet som han ramat in. Han har gjort collage, bland annat av gamla tidningar och etiketter. Han har gjort planlösningar på hus. De ser gamla ut och det är också det som är meningen.

– Det var ett projekt. Jag tycker om gamla hus, hur man ser planlösningar och så.

Tre planlösningar och en vy hur gården ser ut ovanifrån kommer från en ännu outgiven bok han skrivit.

– Det är en kärleksroman som utspelar sig på Gotland. Det enda huset som jag ritat och som finns är Rosa huset.

Hans förkärlek till planlösningar tror han kommer från att han hållit på med spelet Sims.

– Jag har alltid gjort ritningar/planlösningar för att kunna bygga i Sims. Jag tycker om gamla kartor och ritningar. Jag har sett dem i böcker jag köpt också.

Han ställer ut på hela övervåningen i Rosa huset så det ryms en hel del. Tio bilder han visar är blyertsteckningar han gjort från bilder ur sin farmors föräldrars fotoalbum. Han har gjort en papegoja av snäckor han plockat i Bovallstrand när han var där på klassresa. Två klänningar han gjorde i gymnasiet finns i Downton Abbey-rummet. I ett annat rum finns högre ståndsklassen, det finns ett 50-talsrum och ett rum med lite blandat, däribland hans farmors föräldrahem med hennes far som liten pojke utanför.

– Jag blandar upp det med modernare porträtt för att lätta upp det lite och för att jag vill visa dem också.

Utställningen visas 1-2 augusti, 7-9 augusti samt 14-16 augusti.

Tobias Adamsson är 23 år och från Mariestad. Han har gått Skövde konstskola i två år och det senaste året har han gått den yrkesförberedande linjen på Hellidens folkhögskola. Där fortsätter han till hösten.

– Jag har hållit på med det här hela livet. Det är inget man slutar med direkt, säger han om sitt skapande.

En blick bakåt heter hans första stora separatutställning. Tobias Adamsson gillar gamla saker. På vinden har han hittat gamla saker från förra sekelskiftet som han ramat in. Han har gjort collage, bland annat av gamla tidningar och etiketter. Han har gjort planlösningar på hus. De ser gamla ut och det är också det som är meningen.

– Det var ett projekt. Jag tycker om gamla hus, hur man ser planlösningar och så.

Tre planlösningar och en vy hur gården ser ut ovanifrån kommer från en ännu outgiven bok han skrivit.

– Det är en kärleksroman som utspelar sig på Gotland. Det enda huset som jag ritat och som finns är Rosa huset.

Hans förkärlek till planlösningar tror han kommer från att han hållit på med spelet Sims.

– Jag har alltid gjort ritningar/planlösningar för att kunna bygga i Sims. Jag tycker om gamla kartor och ritningar. Jag har sett dem i böcker jag köpt också.

Han ställer ut på hela övervåningen i Rosa huset så det ryms en hel del. Tio bilder han visar är blyertsteckningar han gjort från bilder ur sin farmors föräldrars fotoalbum. Han har gjort en papegoja av snäckor han plockat i Bovallstrand när han var där på klassresa. Två klänningar han gjorde i gymnasiet finns i Downton Abbey-rummet. I ett annat rum finns högre ståndsklassen, det finns ett 50-talsrum och ett rum med lite blandat, däribland hans farmors föräldrahem med hennes far som liten pojke utanför.

– Jag blandar upp det med modernare porträtt för att lätta upp det lite och för att jag vill visa dem också.

Utställningen visas 1-2 augusti, 7-9 augusti samt 14-16 augusti.