02 aug 2015 12:00

02 aug 2015 12:00

Mörka skyar och turkosa bassänger

Billingehus gör sig bra i regnet

Trots den kyliga luften är det flera som väljer utomhusbassängerna på Billingehus. Det får grundaren Arne Sandbergs friluftsdröm att kännas verklig.

De vita, låga 60-talsbyggnaderna har nästan samma färg som den mulna himlen. Men bassängerna är ljust turkosa, och gräset golfbanegrönt. Kanske som i en svensk Bondfilm. Eller som i Arne Sandbergs vision, bensinkungen i Uno-X som grundade Billingehus i slutet av 60-talet. Idén var ett friluftsparadis där hela Skövdetrakten skulle få tillgång till sund och naturnära motion.

Under molntäcket väljer två personer att ta några längder i 50-metersbassängen. Det är Bernt Bergström och Ove Andersson som toppar formen inför Stockholm triathlon i augusti.

– Vi satsar inte på att vinna, säger Ove Andersson.

De inviger sina nya våtdräkter. Annars brukar de simma i Simsjön eller i Vingsjön. Men nu var det för kallt. Trots våtdräkt.

Behaglig kontrast

I luften är det 16 grader och ett annalkande duggregn hänger över Billingen. Men stämningen höjs när man kopplas till First hotel Billingehus vd Niklas Sjöblom och en jazzig melodi spelas i luren. Han är inte särskilt bekymrad över färgen på himlen.

– Det är just kontrasten mellan det varma vattnet och den kyliga luften som folk uppskattar. Många som vågar testa det kommer tillbaka hit igen, säger han.

Bassängerna på Billingehus mäter behagliga 26 grader. I omkringliggande vatten blir det just inte samma grej. I Simsjön var det 17.8 grader vid den senaste mätningen.

Anrik atmosfär

”Kan man tänka sig en bättre start på en äkta Billingehusmorgon än att tillsammans med hotellets många gäster få en riktigt uppmjukande gymnastikstund intill den underbara swimmingpoolen?” Så säger träningsprofilen Bengt Bedrup i en reklamfilm för anläggningen från 70-talet. Ett ideal som lever hos vissa Skövdebor.

– Vi har ett gäng som morgonbadar här varje dag. Jag tog till och med kort på dem imorse. Det såg så härligt ut, säger Niklas Sjöblom.

Beroende på vädret kan badet ha alltifrån 30 till 1000 besökare om dagen. För vissa har bassängerna alltid funnits däruppe. Andra minns kanske vilken jättesatsning Billingehus faktiskt var. Den 26 juni 1970 skrev Hänt i Veckan: ”Billingehus invigt. Skövde dansade och log, men valsen kostade 25 miljoner.” Arkitekten Hans-Erland Heinemans modernistiska anläggning i mexitegel står kvar. Luften är stilla. Men kanske börjar snart en ny slags era. I juni hördes bland annat delägaren Silvester Jellinek berätta om de nya planerna för platsen. Han kallar det den största satsningen någonsin inom den västsvenska besöks- och hotellnäringen.

– Billingehus ska bli lika viktigt för Skövde som det var när det byggdes.

Nedanför bassängerna tecknar sig bostadshus och industrier, därefter åkrarna.

De vita, låga 60-talsbyggnaderna har nästan samma färg som den mulna himlen. Men bassängerna är ljust turkosa, och gräset golfbanegrönt. Kanske som i en svensk Bondfilm. Eller som i Arne Sandbergs vision, bensinkungen i Uno-X som grundade Billingehus i slutet av 60-talet. Idén var ett friluftsparadis där hela Skövdetrakten skulle få tillgång till sund och naturnära motion.

Under molntäcket väljer två personer att ta några längder i 50-metersbassängen. Det är Bernt Bergström och Ove Andersson som toppar formen inför Stockholm triathlon i augusti.

– Vi satsar inte på att vinna, säger Ove Andersson.

De inviger sina nya våtdräkter. Annars brukar de simma i Simsjön eller i Vingsjön. Men nu var det för kallt. Trots våtdräkt.

Behaglig kontrast

I luften är det 16 grader och ett annalkande duggregn hänger över Billingen. Men stämningen höjs när man kopplas till First hotel Billingehus vd Niklas Sjöblom och en jazzig melodi spelas i luren. Han är inte särskilt bekymrad över färgen på himlen.

– Det är just kontrasten mellan det varma vattnet och den kyliga luften som folk uppskattar. Många som vågar testa det kommer tillbaka hit igen, säger han.

Bassängerna på Billingehus mäter behagliga 26 grader. I omkringliggande vatten blir det just inte samma grej. I Simsjön var det 17.8 grader vid den senaste mätningen.

Anrik atmosfär

”Kan man tänka sig en bättre start på en äkta Billingehusmorgon än att tillsammans med hotellets många gäster få en riktigt uppmjukande gymnastikstund intill den underbara swimmingpoolen?” Så säger träningsprofilen Bengt Bedrup i en reklamfilm för anläggningen från 70-talet. Ett ideal som lever hos vissa Skövdebor.

– Vi har ett gäng som morgonbadar här varje dag. Jag tog till och med kort på dem imorse. Det såg så härligt ut, säger Niklas Sjöblom.

Beroende på vädret kan badet ha alltifrån 30 till 1000 besökare om dagen. För vissa har bassängerna alltid funnits däruppe. Andra minns kanske vilken jättesatsning Billingehus faktiskt var. Den 26 juni 1970 skrev Hänt i Veckan: ”Billingehus invigt. Skövde dansade och log, men valsen kostade 25 miljoner.” Arkitekten Hans-Erland Heinemans modernistiska anläggning i mexitegel står kvar. Luften är stilla. Men kanske börjar snart en ny slags era. I juni hördes bland annat delägaren Silvester Jellinek berätta om de nya planerna för platsen. Han kallar det den största satsningen någonsin inom den västsvenska besöks- och hotellnäringen.

– Billingehus ska bli lika viktigt för Skövde som det var när det byggdes.

Nedanför bassängerna tecknar sig bostadshus och industrier, därefter åkrarna.

  • Thea Mossige-Norheim