05 aug 2015 20:00

05 aug 2015 21:53

90 kilo saltgurka förbereds

Gurkverkstad inför Helensmässan

Magnus på Östers recept på saltgurka lever vidare, fortfarande lika hemligt, och på lördag ska 90 kilo säljas under Helensmässan.

Att förbereda lag och tvätta gurkor som ska resultera i 90 kilo saltgurka inför helgens Helensmässa kan upplevas som ett enormt jobb.

Men Anita Romlin, gurkmadammen själv, menar att det inte är några problem när alla är rutinerade och vet vad de ska göra.

– Jag kommer hit några timmar tidigare för att förbereda lagen, så att ingen ska se vad jag gör, säger Anita som är den enda som känner till det hemliga receptet.

– Jag tror att den var en grej från Magnus på Östers sida, att hålla receptet hemligt. För det kan väl få vara lite spänning i det...

När försäljningen startar på lördagsmorgonen brukar det vara kö för att få köpa den klassiska och omtyckta saltgurkan.

– De går åt som smör och det är en otrolig efterfrågan, säger Anita.

Överskottet från försäljningen, som förväntas bli närmare 5 000 kronor, går för tredje året till tsunamidrabbade i Sri Lanka.

Att förbereda lag och tvätta gurkor som ska resultera i 90 kilo saltgurka inför helgens Helensmässa kan upplevas som ett enormt jobb.

Men Anita Romlin, gurkmadammen själv, menar att det inte är några problem när alla är rutinerade och vet vad de ska göra.

– Jag kommer hit några timmar tidigare för att förbereda lagen, så att ingen ska se vad jag gör, säger Anita som är den enda som känner till det hemliga receptet.

– Jag tror att den var en grej från Magnus på Östers sida, att hålla receptet hemligt. För det kan väl få vara lite spänning i det...

När försäljningen startar på lördagsmorgonen brukar det vara kö för att få köpa den klassiska och omtyckta saltgurkan.

– De går åt som smör och det är en otrolig efterfrågan, säger Anita.

Överskottet från försäljningen, som förväntas bli närmare 5 000 kronor, går för tredje året till tsunamidrabbade i Sri Lanka.