06 aug 2015 06:00

06 aug 2015 10:29

Drogutredning går mot sitt slut

Åtal i september mot narkotikaliga

De fem Skövdebor som misstänks för grova narkotikabrott har snart åtal att vänta – efter ett halvår i häkte. Kammaråklagare Jenny Karlsson försvarar den långa häktningen med att det varit en mycket omfattade förundersökning.

När polisen framgångsrikt slog till mot ett antal misstänkta i januari gjorde man ett rekordbeslag av narkotika – bland annat 40 kilo amfetamin. Sedan dess är fem personer från Skövde i åldrarna 23 till 31 år häktade. Nu, över ett halvår senare, är förundersökningen gällande den mycket omfattande narkotikahärvan inne i sitt slutskede.

Åtal i september

– Det återstår vissa delar, men annars är förundersökningen ute på slutdelgivning hos de misstänkta och deras försvarare, säger Jenny Karlsson.

– Därefter kan det bli några kompletteringar, men vi räknar med att kunna väcka åtal i början eller mitten av september.

Exakt hur åtalen kommer att utformas är inte helt klart, men det handlar om olika former av hantering av narkotika, i olika led och på olika sätt. En av de häktade misstänks också för narkotikasmuggling, grovt brott, då han enligt åklagaren har smugglat droger från Kina till Sverige. Det handlar också om misstankar mot de häktade som gäller grovt vapenbrott och penningtvättbrott. Men det finns dessutom misstankar om olaga hot.

Häktade länge

Narkotikahärvan var omfattande redan när den började att nystas upp men har under utredningens gång svällt ytterligare och förundersökningen omfattar i dag flera tusen sidor. Det är en av förklaringarna till att de misstänkta är häktade så lång tid i väntan på åtal.

– Det är klart att de varit häktade länge, men samtidigt är det inte så konstigt när det handlar om en så omfattande utredning där bland annat ett stort antal förhör har genomförts.

– Visst har vi mött en del kritik för de långa häktningarna, men tingsrätten har också prövat detta kontinuerligt och kommit fram till att de ska sitta kvar.

De fem häktade misstänks ha haft olika roller i gruppen, men ingen viktigare än någon annan. Den gemensamma nämnaren för dem är narkotikan.

– Vi påstår i alla fall att de är lika delaktiga, alla fem. I huvudsak har de förnekat brott.

Förutom de fem har ytterligare 20-talet personer misstänkts för inblandning i härvan.

– Det kan därmed komma fler åtal i samband med de andra åtalen.

När polisen framgångsrikt slog till mot ett antal misstänkta i januari gjorde man ett rekordbeslag av narkotika – bland annat 40 kilo amfetamin. Sedan dess är fem personer från Skövde i åldrarna 23 till 31 år häktade. Nu, över ett halvår senare, är förundersökningen gällande den mycket omfattande narkotikahärvan inne i sitt slutskede.

Åtal i september

– Det återstår vissa delar, men annars är förundersökningen ute på slutdelgivning hos de misstänkta och deras försvarare, säger Jenny Karlsson.

– Därefter kan det bli några kompletteringar, men vi räknar med att kunna väcka åtal i början eller mitten av september.

Exakt hur åtalen kommer att utformas är inte helt klart, men det handlar om olika former av hantering av narkotika, i olika led och på olika sätt. En av de häktade misstänks också för narkotikasmuggling, grovt brott, då han enligt åklagaren har smugglat droger från Kina till Sverige. Det handlar också om misstankar mot de häktade som gäller grovt vapenbrott och penningtvättbrott. Men det finns dessutom misstankar om olaga hot.

Häktade länge

Narkotikahärvan var omfattande redan när den började att nystas upp men har under utredningens gång svällt ytterligare och förundersökningen omfattar i dag flera tusen sidor. Det är en av förklaringarna till att de misstänkta är häktade så lång tid i väntan på åtal.

– Det är klart att de varit häktade länge, men samtidigt är det inte så konstigt när det handlar om en så omfattande utredning där bland annat ett stort antal förhör har genomförts.

– Visst har vi mött en del kritik för de långa häktningarna, men tingsrätten har också prövat detta kontinuerligt och kommit fram till att de ska sitta kvar.

De fem häktade misstänks ha haft olika roller i gruppen, men ingen viktigare än någon annan. Den gemensamma nämnaren för dem är narkotikan.

– Vi påstår i alla fall att de är lika delaktiga, alla fem. I huvudsak har de förnekat brott.

Förutom de fem har ytterligare 20-talet personer misstänkts för inblandning i härvan.

– Det kan därmed komma fler åtal i samband med de andra åtalen.