06 aug 2015 06:00

06 aug 2015 16:58

"En angelägenhet för hela Skaraborg"

Vill bygga fler studentbostäder

Studenterna på läkarutbildningen vid Skaraborgs sjukhus har boende under läsåret, men de ansvariga vill ha en bättre lösning.
– Det är en angelägenhet för hela Skaraborg, säger verksamhetschefen Anders Plantin.

Läkarutbildningen vid Skaraborgs sjukhus, som sker i samarbete med universitetet i Göteborg, växer och därmed behovet av bostäder. Olika delar av studierna görs i Skövde och för två år sedan handlade det om mellan 20 och 30 studenter som var i Skövde. Nu är behovet det dubbla och för det kommande läsåret har ledningen lyckats få ihop bostäder (Rosenhaga, Perenius Plaza och Bagaren) så att det räcker.

– Några studenter är bara i Skaraborg några dagar, då kanske det inte spelar så stor roll hur man bor men för de som är här åtta till tio veckor är det viktigt, säger Anders Plantin, verksamhetschef för utbildningarna i Skövde.

Är bostadsläget ett hot mot utbildningarna?

– Nej, men det är viktigt för framtiden. Boendet är viktigt och det totala omdömet blir lägre. Vi har samma läge när det gäller våra AT-läkare, det har blivit mycket svårare att hitta bostad. Det är ju ett problem som gäller hela Skövde och för alla studenter som pluggar här.

Han skulle gärna se fler studentbostäder.

– Bolagen är inte intresserade av att bygga studentboenden där man bor i korridor. De är tydligen svåra att göra om. Det känns som att regionen, kommunen och högskolan borde gå samman och bygga.

Läkarutbildningen vid Skaraborgs sjukhus, som sker i samarbete med universitetet i Göteborg, växer och därmed behovet av bostäder. Olika delar av studierna görs i Skövde och för två år sedan handlade det om mellan 20 och 30 studenter som var i Skövde. Nu är behovet det dubbla och för det kommande läsåret har ledningen lyckats få ihop bostäder (Rosenhaga, Perenius Plaza och Bagaren) så att det räcker.

– Några studenter är bara i Skaraborg några dagar, då kanske det inte spelar så stor roll hur man bor men för de som är här åtta till tio veckor är det viktigt, säger Anders Plantin, verksamhetschef för utbildningarna i Skövde.

Är bostadsläget ett hot mot utbildningarna?

– Nej, men det är viktigt för framtiden. Boendet är viktigt och det totala omdömet blir lägre. Vi har samma läge när det gäller våra AT-läkare, det har blivit mycket svårare att hitta bostad. Det är ju ett problem som gäller hela Skövde och för alla studenter som pluggar här.

Han skulle gärna se fler studentbostäder.

– Bolagen är inte intresserade av att bygga studentboenden där man bor i korridor. De är tydligen svåra att göra om. Det känns som att regionen, kommunen och högskolan borde gå samman och bygga.