08 aug 2015 06:00

08 aug 2015 06:00

"Ställplatser behövs – i Skövde finns ingen"

Efterlyser centrumnära ställplatser för husbilar

Hur tänker Skövde kommun, undrar Skövdebon Pirjo Teros.
– Det är så viktigt att locka turister till Skövde, men trots att Sverige är så husbilstätt, kan Skövde inte ens erbjuda en centrumnära ställplats för husbilar!

Pirjo Teros och henne man Harto har en husbil precis som väldigt många andra svenskar.

– Det var när jag läste i tidningen att Sverige är på väg att bli det husbilstätaste landet i världen som jag återigen kom att tänka på hur det är i Skövde, inte minst aktuellt nu när det snart är dags för Matfestivalen, säger Pirjo Teros till SLA.

– Kommunledningen talar alltid om att det är viktigt att locka folk till Skövde, inte bara sådana som vill flytta hit, utan också turister.

Men enligt Pirjo och Harto glöms husbilsägarna bort.

”Finns överallt”

– Det finns inte en enda centrumnära ställplats avsedd för husbilar i Skövde. Vi åker runt överallt i landet med vår husbil och vet att det finns centrumnära ställplatser i väldigt många andra kommuner, inte minst i flera grannkommuner.

Eftersom Pirjo och Harto har vänner som också är husbilsägare och gärna besöker Skövde vid bland annat Matfestivalen har hon ringt till både Next Skövde och till kommunen för att få information om var gästerna kan parkera husbilarna nära centrum.

– Jag fick svaret att det inte finns några platser som är särskilt avsedda för husbilar i Skövde. De hänvisade till campingen på Billingen, Billingehusparkeringen eller Arenaparkeringen.

– Visst, på berget finns bra p-möjligheter, men det är knappast centrumnära. Och Arenaparkeringen? Man lär knappast hitta en plats där vid Matfestivalen och om det skulle finnas plats, räcker de till för sju, åtta eller nio meter långa husbilar?

Missar turister

Det är ett av problemen. Husbilarna är så stora att de inte alls får plats i vanliga parkeringsrutor, de kan heller inte köras in i parkeringshusen.

– Men det borde finnas möjligheter att parkera sin husbil nära centrum även i Skövde. Kanske ska man till centrum för just Matfestivalen, eller kanske bara för att fika, äta eller shoppa och upptäcka staden. Jag gissar att kommunen går miste om turister när man inte tydligt visar att man bryr sig om dem.

Lösning på problemet

Pirjo har en lösning på det hela som hon hoppas att kommunen tar till sig.

– Varför inte öppna skolgårdarna för husbilar på sommaren? De är ju ändå bara tomma och öde den perioden.

Pirjo Teros och henne man Harto har en husbil precis som väldigt många andra svenskar.

– Det var när jag läste i tidningen att Sverige är på väg att bli det husbilstätaste landet i världen som jag återigen kom att tänka på hur det är i Skövde, inte minst aktuellt nu när det snart är dags för Matfestivalen, säger Pirjo Teros till SLA.

– Kommunledningen talar alltid om att det är viktigt att locka folk till Skövde, inte bara sådana som vill flytta hit, utan också turister.

Men enligt Pirjo och Harto glöms husbilsägarna bort.

”Finns överallt”

– Det finns inte en enda centrumnära ställplats avsedd för husbilar i Skövde. Vi åker runt överallt i landet med vår husbil och vet att det finns centrumnära ställplatser i väldigt många andra kommuner, inte minst i flera grannkommuner.

Eftersom Pirjo och Harto har vänner som också är husbilsägare och gärna besöker Skövde vid bland annat Matfestivalen har hon ringt till både Next Skövde och till kommunen för att få information om var gästerna kan parkera husbilarna nära centrum.

– Jag fick svaret att det inte finns några platser som är särskilt avsedda för husbilar i Skövde. De hänvisade till campingen på Billingen, Billingehusparkeringen eller Arenaparkeringen.

– Visst, på berget finns bra p-möjligheter, men det är knappast centrumnära. Och Arenaparkeringen? Man lär knappast hitta en plats där vid Matfestivalen och om det skulle finnas plats, räcker de till för sju, åtta eller nio meter långa husbilar?

Missar turister

Det är ett av problemen. Husbilarna är så stora att de inte alls får plats i vanliga parkeringsrutor, de kan heller inte köras in i parkeringshusen.

– Men det borde finnas möjligheter att parkera sin husbil nära centrum även i Skövde. Kanske ska man till centrum för just Matfestivalen, eller kanske bara för att fika, äta eller shoppa och upptäcka staden. Jag gissar att kommunen går miste om turister när man inte tydligt visar att man bryr sig om dem.

Lösning på problemet

Pirjo har en lösning på det hela som hon hoppas att kommunen tar till sig.

– Varför inte öppna skolgårdarna för husbilar på sommaren? De är ju ändå bara tomma och öde den perioden.