11 aug 2015 06:00

11 aug 2015 06:00

Studenter får bo i Valhall

Öppnar dörrarna för de som inte skaffat bostad

Studenter utan bostad kan få bo i sovsal under högskolans introduktionsvecka.

– Det är en viktig vecka. Ingen ska behöva missa den, säger studentkårens ordförande Aiat Almansour.

Många högskolestudenter söker bostad i Skövde. När undervisningen inleds om några veckor så lär flera fortfarande vara utan. Läsåret inleds med en introduktionsvecka och för att ingen ska behöva missa den på grund av att man inte har någonstans att bo, erbjuder studentkåren platser i en sovsal i Valhall.

– Många pendlar i början av studietiden, och kanske avstår introduktionen. Nu kan alla få tak över huvudet, säger Aiat Almansour och tillägger:

– Introt är viktigt; det är till för att lära känna staden, skolan och de blivande klasskompisarna.

Erbjudandet gäller under en vecka, med start 31 augusti, och Aiat Almansour tror att minst 50 studenter kommer att bo i sovsalen. Det finns inga planer på att ha öppet fler dagar, men nästa år kan det bli så.

– Det beror på behovet, men en sovsal är ju inte det ultimata.

Hon konstaterar att det råder brist på studentbostäder i Skövde.

– Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan. Vi vill uppmärksamma bristen och få privatpersoner att hjälpa till.

Elin Tomasdottir, studentbostadskoordinator i högskolan, konstaterar att det är ont om studentboenden i Skövde. Hon säger att det löser sig för de allra flesta om de är beredda att pendla från andra orter.

– Ingen bör tacka nej till en utbildningsplats på grund av att det inte finns någon bostad.

Skövdebostäder har just nu 300 aktivt sökande i kö till studentbostäderna. De flesta ställde sig i kön den 15 april. De som står främst får erbjudande då lägenheter blir lediga.

– Det har sett ut så här de senaste åren, men det har blivit lugnare sedan vi införde kösystemet och slopade systemet med ”först till kvarn”. Nu ser studenterna hela tiden vilken plats de har i kön, säger Skövdebostäders Elin Johnsson.

Många högskolestudenter söker bostad i Skövde. När undervisningen inleds om några veckor så lär flera fortfarande vara utan. Läsåret inleds med en introduktionsvecka och för att ingen ska behöva missa den på grund av att man inte har någonstans att bo, erbjuder studentkåren platser i en sovsal i Valhall.

– Många pendlar i början av studietiden, och kanske avstår introduktionen. Nu kan alla få tak över huvudet, säger Aiat Almansour och tillägger:

– Introt är viktigt; det är till för att lära känna staden, skolan och de blivande klasskompisarna.

Erbjudandet gäller under en vecka, med start 31 augusti, och Aiat Almansour tror att minst 50 studenter kommer att bo i sovsalen. Det finns inga planer på att ha öppet fler dagar, men nästa år kan det bli så.

– Det beror på behovet, men en sovsal är ju inte det ultimata.

Hon konstaterar att det råder brist på studentbostäder i Skövde.

– Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan. Vi vill uppmärksamma bristen och få privatpersoner att hjälpa till.

Elin Tomasdottir, studentbostadskoordinator i högskolan, konstaterar att det är ont om studentboenden i Skövde. Hon säger att det löser sig för de allra flesta om de är beredda att pendla från andra orter.

– Ingen bör tacka nej till en utbildningsplats på grund av att det inte finns någon bostad.

Skövdebostäder har just nu 300 aktivt sökande i kö till studentbostäderna. De flesta ställde sig i kön den 15 april. De som står främst får erbjudande då lägenheter blir lediga.

– Det har sett ut så här de senaste åren, men det har blivit lugnare sedan vi införde kösystemet och slopade systemet med ”först till kvarn”. Nu ser studenterna hela tiden vilken plats de har i kön, säger Skövdebostäders Elin Johnsson.