13 aug 2015 06:00

13 aug 2015 06:00

Berndt berättar om sitt arbete

Inbjuden till Gottfrid Larsson-dagen

Den årliga Gottfrid Larsson-dagen äger rum i Vadstena på lördag. Berndt Jutemar från Skultorp är inbjuden för att berätta om sitt konstnärskap och skulpterande i sten.

Den 15 augusti arrangeras den årliga Gottfrid Larsson-dagen på Gottfrid Larssongården i Vadstena. Den är öppen för allmänheten och bland programpunkterna finns ”Om att skulptera i sten”. Bakom den rubriken döljer sig konstnären Berndt Jutemar från Skultorp.

– De har en tradition att varje år bjuda in en konstnär som får prata om sitt. De bad mig att prata om stenhuggning. Jag tar med mig lite material, lite olika typer av stenar och verktyg. Jag berättar hur det går till och hur jag har ordnat det. När det gäller större och tyngre grejer så jobbar jag ute på Dala sten och så har jag en verkstad i Skultorp där jag gör smågrejer. Jag ska väl ta med mig några för att visa hur de kan se ut, berättar han för SLA.

Hur känns det att få en sådan inbjudan?

– Det är naturligtvis roligt för det innebär att man betraktas som en etablerad skulptör och konstnär.

Gottfrid Larsson (1875-1947) var en av sin tids stora skulptörer. Han var främst verksam som porträttskulptör.

Ytterligare en person med tidigare Skövdekoppling medverkar under dagen. Det är Stefan Hammenbeck, konstintendent på Östergötlands museum, som berättar om Gottfrid Larssons sista stora skulpturprojekt.

Den 15 augusti arrangeras den årliga Gottfrid Larsson-dagen på Gottfrid Larssongården i Vadstena. Den är öppen för allmänheten och bland programpunkterna finns ”Om att skulptera i sten”. Bakom den rubriken döljer sig konstnären Berndt Jutemar från Skultorp.

– De har en tradition att varje år bjuda in en konstnär som får prata om sitt. De bad mig att prata om stenhuggning. Jag tar med mig lite material, lite olika typer av stenar och verktyg. Jag berättar hur det går till och hur jag har ordnat det. När det gäller större och tyngre grejer så jobbar jag ute på Dala sten och så har jag en verkstad i Skultorp där jag gör smågrejer. Jag ska väl ta med mig några för att visa hur de kan se ut, berättar han för SLA.

Hur känns det att få en sådan inbjudan?

– Det är naturligtvis roligt för det innebär att man betraktas som en etablerad skulptör och konstnär.

Gottfrid Larsson (1875-1947) var en av sin tids stora skulptörer. Han var främst verksam som porträttskulptör.

Ytterligare en person med tidigare Skövdekoppling medverkar under dagen. Det är Stefan Hammenbeck, konstintendent på Östergötlands museum, som berättar om Gottfrid Larssons sista stora skulpturprojekt.