17 aug 2015 06:00

17 aug 2015 06:57

Semestern kan bli en utlösande faktor

Prövningens tid för många relationer

Sommaren är prövningarnas tid i många förhållanden.
– För de som haft det slitsamt under en längre tid kan semestern blir en utlösande faktor, säger familjrådgivaren Barbro Strand.

De flesta ser fram emot semestern och att tillbringa tid med partner och barn. Ofta blir sommaren bra, men ibland blir slitningar mellan de vuxna tydliga och relationen sätts på stora prov.

– Alla längtar efter ledigheten, men då alla förväntningar inte uppfylls kan det bli besvärligt och många gamla problem kan komma upp till ytan. När man är lediga tillsammans blir det mer uppenbart om relationen inte är bra, säger Barbro Strand.

Hur ska man göra innan ledigheten?

– Det är bra att prata om semestern och lägga upp en plan för sommaren, att hela tiden ha en dialog och att fråga barnen vad de vill, även om de inte ska bestämma.

Sju kommuner

Familjerådgivningen ingår i Skövdes socialtjänst. De fem familjerådgivarna på knappt fyra tjänster, ger även rådgivning till för invånare i Hjo, Tibro, Karlsborg, Mariestad, Gullspång och Töreboda. Totalt bor det cirka 117 000 invånare i de sju kommunerna och efterfrågan på rådgivningens tjänster är stor.

– Inflödet är jämnt under hela året. Vår ambition är att kunna ge de som ringer en tid inom två veckor, men det klarar vi inte just nu. Det handlar om tre till fyra veckors väntan, säger Catrine Willebrand.

– Varje medarbetare har fyra besökstider, som är 90 minuter långa, per dag, säger Barbro Strand.

De flesta ser fram emot semestern och att tillbringa tid med partner och barn. Ofta blir sommaren bra, men ibland blir slitningar mellan de vuxna tydliga och relationen sätts på stora prov.

– Alla längtar efter ledigheten, men då alla förväntningar inte uppfylls kan det bli besvärligt och många gamla problem kan komma upp till ytan. När man är lediga tillsammans blir det mer uppenbart om relationen inte är bra, säger Barbro Strand.

Hur ska man göra innan ledigheten?

– Det är bra att prata om semestern och lägga upp en plan för sommaren, att hela tiden ha en dialog och att fråga barnen vad de vill, även om de inte ska bestämma.

Sju kommuner

Familjerådgivningen ingår i Skövdes socialtjänst. De fem familjerådgivarna på knappt fyra tjänster, ger även rådgivning till för invånare i Hjo, Tibro, Karlsborg, Mariestad, Gullspång och Töreboda. Totalt bor det cirka 117 000 invånare i de sju kommunerna och efterfrågan på rådgivningens tjänster är stor.

– Inflödet är jämnt under hela året. Vår ambition är att kunna ge de som ringer en tid inom två veckor, men det klarar vi inte just nu. Det handlar om tre till fyra veckors väntan, säger Catrine Willebrand.

– Varje medarbetare har fyra besökstider, som är 90 minuter långa, per dag, säger Barbro Strand.