26 aug 2015 09:00

26 aug 2015 09:10

Foto: Roland Svensson

Moa Anderson ställer ut på Lassagårdens keramik

Badtanten Anna-Greta, som satt på en sten vid Boulognersjön förra sommaren, har fått en permanent plats i trädgården hos Lassagårdens keramik. Hon och många andra tanter går att se i konstnären Moa Andersons utställning Golden oldies som öppnar på lördag.

Efter invigningen av Boulognersjön förra året åkte konstnären Moa Anderson och hennes pojkvän dit på natten med en skulptur. Det var Badtanten Anna-Greta som de placerade på en sten. Den väckte uppmärksamhet, men fick tyvärr inte vara i fred.

– Ena benet försvann och ena armen. Huvudet var av, men det fick jag tillbaka som tur var. Väldigt många har frågat efter henne, berättar Moa Anderson.

Och nu går det att se henne igen för Badtanten Anna-Greta har fått en permanent plats i trädgården hos Lassagårdens keramik.

– Hon har ett amputerat ben, men får tillbaka sin arm. Hon sitter vid en fontän, hon ville sitta vid vattnet.

På lördag öppnar Moa Andersons utställning Golden oldies på Lassagården och då blir det tant-tätt med skulpturer, skisser och målningar.

– Från början var det mycket direkt från hemtjänsten, att bilden jag fått av tanterna inte stämde med bilden av hur de var. Då jobbade jag med specifika situationer. Nu är det mer allmänt: Ska man behöva vara så här för att vara tant, finns det andra alternativ än att baka bullar och leva för barnbarnen? Så nu är det mer min önskan, hur jag vill bli, säger Moa Anderson som vill bli en tant med dreads och pilotglasögon.

För det finns, säger hon, en ensidig bild av tanten.

– Man behöver inte bli liten, grå, ihopsjunken och ha heltäckande kappa för att man passerat 65. Jag har testat idéer och tankar på hur det skulle kunna se ut i stället.

Kan Mick Jagger så kan väl tanterna i samma generation, resonerar hon.

– Jag har haft väldigt kul när jag gjort det här. Det var nyttigt att ägna en sommar åt att bara måla. Man hinner göra tio målningar på tiden man bygger en tant och det händer betydligt mer med tanterna.

Efter invigningen av Boulognersjön förra året åkte konstnären Moa Anderson och hennes pojkvän dit på natten med en skulptur. Det var Badtanten Anna-Greta som de placerade på en sten. Den väckte uppmärksamhet, men fick tyvärr inte vara i fred.

– Ena benet försvann och ena armen. Huvudet var av, men det fick jag tillbaka som tur var. Väldigt många har frågat efter henne, berättar Moa Anderson.

Och nu går det att se henne igen för Badtanten Anna-Greta har fått en permanent plats i trädgården hos Lassagårdens keramik.

– Hon har ett amputerat ben, men får tillbaka sin arm. Hon sitter vid en fontän, hon ville sitta vid vattnet.

På lördag öppnar Moa Andersons utställning Golden oldies på Lassagården och då blir det tant-tätt med skulpturer, skisser och målningar.

– Från början var det mycket direkt från hemtjänsten, att bilden jag fått av tanterna inte stämde med bilden av hur de var. Då jobbade jag med specifika situationer. Nu är det mer allmänt: Ska man behöva vara så här för att vara tant, finns det andra alternativ än att baka bullar och leva för barnbarnen? Så nu är det mer min önskan, hur jag vill bli, säger Moa Anderson som vill bli en tant med dreads och pilotglasögon.

För det finns, säger hon, en ensidig bild av tanten.

– Man behöver inte bli liten, grå, ihopsjunken och ha heltäckande kappa för att man passerat 65. Jag har testat idéer och tankar på hur det skulle kunna se ut i stället.

Kan Mick Jagger så kan väl tanterna i samma generation, resonerar hon.

– Jag har haft väldigt kul när jag gjort det här. Det var nyttigt att ägna en sommar åt att bara måla. Man hinner göra tio målningar på tiden man bygger en tant och det händer betydligt mer med tanterna.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.