27 aug 2015 08:00

27 aug 2015 08:00

Blickar mot fler aktiva år

JUBILAR: Leif Walterum fyller 50

Aktiv. Tjugotre år i kommunstyrelsen, och nio år som kommunalråd på heltid. Dessförinnan har Skövdes kommunalråd, Leif Walterum (C), som i dag fyller 50 år, haft en hel del andra uppdrag.

– Tiden går fort och hittills har jag hunnit med otroligt mycket.

Leif Walterum som är född och uppvuxen på en gård i Naum utanför Vara, lämnade in sin första näringsdeklaration när han var 13 år.

– Jag växte upp i en kultur som sa att ska du ha något, då får du skaffa det själv, säger han.

– Jag arrenderade några hektar av min far där jag odlade ekologiska grönsaker, säger Leif. Under sina år på högstadiet och gymnasiet levererade han rödbetor, kol, morötter, färskpotatis och andra grönsaker till flera butiker i Göteborg, däribland Saluhallen.

Både intresset och hjärtat för lantbruket och miljön har följt med Leif sedan dess. Och uppdragen inom lantbruksnäringen har genom åren varit många.

1990 var han med och bildade LRF Ungdomen, som i dag är Sveriges största organisation för unga på landsbygden. Genom det engagemanget öppnades möjligheterna för Leif att bidra till uppbyggnaden av bonderörelsen i Ryssland.

Sedan 13 år tillbaka är han också styrelseordförande för Småföretagarnas a-kassa, ett uppdrag som han valt att behålla trots att han sedan nio år tillbaka är kommunalråd på heltid i Skövde.

– På senare tid har det slagit mig hur herrejäklans mycket jag har hunnit med. Tänk bara om kommande år blir lika innehållsrika!

Viktiga perspektiv

2009, tre år efter att Leif blev kommunalråd var han med och skrev Vision 2025. En gemensam framtidsbild över Skövde som han menar var nödvändig att ta fram, men som det nu är tid att utveckla.

– Det som nu är farligt är att det har fastnats i tanken på Skövde år 2025. Nu måste vi sikta längre än så. vi måste ena oss om var vi vill att Skövde ska vara 2040, eller 2070, och redan nu börja jobba mot det. Det finns för många stora och viktiga frågor nu för att vi ska vänta med dem.

Bakom sin offentliga titel som kommunalråd är Leif pappa till en 20-åring och ett ettårigt tvillingpar och tillsammans med sin hustru Titti bor de i Forsby, några kilometer utanför Skövde. Likt de flesta andra småbarnföräldrar är det just med familjen som han spenderar sin lediga tid.

– När jag hinner, helst några timmar varje helg under vinterhalvåret, så tar jag med mig motorsågen till skogen. Där kan jag enkelt köra upp två eller tre tankar mellan några kaffepauser. Det finns inget som ger ett sådant perspektiv över det ansvar jag har, både som far och inom politiken.

– För när jag står i skogen och avverkar något som har växt där i över 70 år, så gäller det att plantera något nytt som håller i lika lång tid framöver.

Mot okänt resemål

Inom politiken har han haft förtroendeuppdrag sedan han fick möjligheten då han fyllde 18 år. Och nu står ännu en födelsedag för dörren, då Leif i dag fyller 50 år.

– Det känns jättebra. Ingen kris här inte, summerar han nöjt.

– Det känns positivt att ha hunnit göra en del saker under vägen så här långt, och att även ha gått på en del minor som man lärt sig saker av. Man blir ju faktiskt inte äldre än man gör sig...

50-årsdagen firar Leif med en after work på restaurang Sällskapet. Därefter följer en resa med för honom okänd destination.

– Hustrun har bokat en värmesäkrad resa för oss och tvillingarna, och jag har fått en lista över saker att packa med mig. Mer än så vet jag inte, men det ska bli härligt, säger han.

Wow-känsla

Efter hittills nio år på sin nuvarande position är han väl medveten om att det är väljarna som bestämmer att han får fortsätta vara förtroendevald som kommunalråd. Och han menar att om de vill, så kör han mer än gärna på i ytterligare några år.

– Den dag som man som kommunalråd sätter sig och säger att ”det är bra så här”, då är det dags att göra något annat.

– Men så länge jag vaknar varje måndag och känner ”wow, en ny vecka med nya utmaningar”, så kommer jag att ställa upp på det här. Men jag har också sagt till mig själv, att någon gång i livet ska jag göra något helt annat. Men vad det kan bli vet jag inte än...

Leif Walterum som är född och uppvuxen på en gård i Naum utanför Vara, lämnade in sin första näringsdeklaration när han var 13 år.

– Jag växte upp i en kultur som sa att ska du ha något, då får du skaffa det själv, säger han.

– Jag arrenderade några hektar av min far där jag odlade ekologiska grönsaker, säger Leif. Under sina år på högstadiet och gymnasiet levererade han rödbetor, kol, morötter, färskpotatis och andra grönsaker till flera butiker i Göteborg, däribland Saluhallen.

Både intresset och hjärtat för lantbruket och miljön har följt med Leif sedan dess. Och uppdragen inom lantbruksnäringen har genom åren varit många.

1990 var han med och bildade LRF Ungdomen, som i dag är Sveriges största organisation för unga på landsbygden. Genom det engagemanget öppnades möjligheterna för Leif att bidra till uppbyggnaden av bonderörelsen i Ryssland.

Sedan 13 år tillbaka är han också styrelseordförande för Småföretagarnas a-kassa, ett uppdrag som han valt att behålla trots att han sedan nio år tillbaka är kommunalråd på heltid i Skövde.

– På senare tid har det slagit mig hur herrejäklans mycket jag har hunnit med. Tänk bara om kommande år blir lika innehållsrika!

Viktiga perspektiv

2009, tre år efter att Leif blev kommunalråd var han med och skrev Vision 2025. En gemensam framtidsbild över Skövde som han menar var nödvändig att ta fram, men som det nu är tid att utveckla.

– Det som nu är farligt är att det har fastnats i tanken på Skövde år 2025. Nu måste vi sikta längre än så. vi måste ena oss om var vi vill att Skövde ska vara 2040, eller 2070, och redan nu börja jobba mot det. Det finns för många stora och viktiga frågor nu för att vi ska vänta med dem.

Bakom sin offentliga titel som kommunalråd är Leif pappa till en 20-åring och ett ettårigt tvillingpar och tillsammans med sin hustru Titti bor de i Forsby, några kilometer utanför Skövde. Likt de flesta andra småbarnföräldrar är det just med familjen som han spenderar sin lediga tid.

– När jag hinner, helst några timmar varje helg under vinterhalvåret, så tar jag med mig motorsågen till skogen. Där kan jag enkelt köra upp två eller tre tankar mellan några kaffepauser. Det finns inget som ger ett sådant perspektiv över det ansvar jag har, både som far och inom politiken.

– För när jag står i skogen och avverkar något som har växt där i över 70 år, så gäller det att plantera något nytt som håller i lika lång tid framöver.

Mot okänt resemål

Inom politiken har han haft förtroendeuppdrag sedan han fick möjligheten då han fyllde 18 år. Och nu står ännu en födelsedag för dörren, då Leif i dag fyller 50 år.

– Det känns jättebra. Ingen kris här inte, summerar han nöjt.

– Det känns positivt att ha hunnit göra en del saker under vägen så här långt, och att även ha gått på en del minor som man lärt sig saker av. Man blir ju faktiskt inte äldre än man gör sig...

50-årsdagen firar Leif med en after work på restaurang Sällskapet. Därefter följer en resa med för honom okänd destination.

– Hustrun har bokat en värmesäkrad resa för oss och tvillingarna, och jag har fått en lista över saker att packa med mig. Mer än så vet jag inte, men det ska bli härligt, säger han.

Wow-känsla

Efter hittills nio år på sin nuvarande position är han väl medveten om att det är väljarna som bestämmer att han får fortsätta vara förtroendevald som kommunalråd. Och han menar att om de vill, så kör han mer än gärna på i ytterligare några år.

– Den dag som man som kommunalråd sätter sig och säger att ”det är bra så här”, då är det dags att göra något annat.

– Men så länge jag vaknar varje måndag och känner ”wow, en ny vecka med nya utmaningar”, så kommer jag att ställa upp på det här. Men jag har också sagt till mig själv, att någon gång i livet ska jag göra något helt annat. Men vad det kan bli vet jag inte än...