27 aug 2015 06:00

27 aug 2015 06:00

Cancerpatienter får åka till andra sjukhus

Patienter från Skaraborg får ingen strålbehandling i Göteborg

Cancerpatienter i Skaraborg får åka till Jönköping, Örebro eller Karlstad för behandling då strålningsenheten i Göteborg har långa väntetider.

– Ingen har behövt vänta för länge, säger Lars Rydberg, verksamhetschef för urologi och kirurgi vid Skas.

Den främsta orsaken till situationen vid strålningsenheten i Göteborg, som tillsammans med Borås, tar emot patienter från hela regionen, är en föråldrad maskinpark. Enligt Dagens Medicin kan det handla om väntetider på sju till nio veckor. Den senaste tiden har kliniken för gynekologisk onkologi fått 19 avvikelserapporter.

Patienter inom kirurgi och urologi från Skaraborg har, enligt Lars Rydberg, inte behövt vänta för lång tid på sina behandlingar. I stället har de behandlats i Jönköping, Örebro eller Karlstad. Omfördelningen inleddes under senvåren.

– Remisserna har skickats till strålenheten Göteborg, sedan har de fördelat patienterna till andra enheter. Det har inte varit några problem. Tack och lov har det inte blivit någon som fått vänta längre än den tid som finns angiven, säger Lars Rydberg och tillägger:

– Avståndsmässigt är det ju inte större skillnad, mellan Göteborg och se ställen som patienterna fått åka till.

Att skaffa strålningsutrustning till Skas har diskuterats tidigare, men är inte aktuellt i det här läget.

– Antalet behandlingar för patienter inom kirurgi och urologi från sjukhusen i Skövde och Lidköping ökar med 15-20 procent per år. De senaste tio åren har antalet som drabbats av cancer ökat med 20 procent.

Enligt Maria Söderberg, verksamhetschef på kvinnokliniken, åker patienter som behöver gynekologisk onkologi till Göteborg för behandling:

– För våra patienter fungerar det bra i Göteborg.

– Ingen har behövt vänta för länge, säger Lars Rydberg, verksamhetschef för urologi och kirurgi vid Skas.

Den främsta orsaken till situationen vid strålningsenheten i Göteborg, som tillsammans med Borås, tar emot patienter från hela regionen, är en föråldrad maskinpark. Enligt Dagens Medicin kan det handla om väntetider på sju till nio veckor. Den senaste tiden har kliniken för gynekologisk onkologi fått 19 avvikelserapporter.

Patienter inom kirurgi och urologi från Skaraborg har, enligt Lars Rydberg, inte behövt vänta för lång tid på sina behandlingar. I stället har de behandlats i Jönköping, Örebro eller Karlstad. Omfördelningen inleddes under senvåren.

– Remisserna har skickats till strålenheten Göteborg, sedan har de fördelat patienterna till andra enheter. Det har inte varit några problem. Tack och lov har det inte blivit någon som fått vänta längre än den tid som finns angiven, säger Lars Rydberg och tillägger:

– Avståndsmässigt är det ju inte större skillnad, mellan Göteborg och se ställen som patienterna fått åka till.

Att skaffa strålningsutrustning till Skas har diskuterats tidigare, men är inte aktuellt i det här läget.

– Antalet behandlingar för patienter inom kirurgi och urologi från sjukhusen i Skövde och Lidköping ökar med 15-20 procent per år. De senaste tio åren har antalet som drabbats av cancer ökat med 20 procent.

Enligt Maria Söderberg, verksamhetschef på kvinnokliniken, åker patienter som behöver gynekologisk onkologi till Göteborg för behandling:

– För våra patienter fungerar det bra i Göteborg.