27 aug 2015 10:10

27 aug 2015 10:10

Före detta nämndeman fick nej

Den före detta nämndemannen som dömts till fängelse i två år för våldtäkt mot barn ville få sitt ärende prövat i Högsta Domstolen. Men HD säger nu nej till hans begäran.

I juni dömdes mannen i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Han dömdes dessutom att betala 110 000 kronor i skadestånd till offret, en 17-åriga flicka. Rättegången mot politikern och nämndemannen, som när han anhölls avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde – där han själv varit nämndeman tidigare.

Han har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen erkänt att han har haft sex med 17-åringen på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie. Men han har hävdat att han inte kände till att hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och anser därmed att gärningen inte är brottslig.

Men tingsrätten, som ansåg att mannen måste ha känt till att flickan var LVU-placerad och att han också måste haft kunskap om vad det innebär, fällde alltså mannen. Han överklagade till hovrätten, som i en dom i juli fastställde tingsrättens dom.

Mannen överklagade vidare till Högsta Domstolen, HD, och yrkade på prövningstillstånd. Han ville frikännas, slippa betala skadestånd och försättas på fri fot.

Men på torsdagen står det klart att han inte når någon framgång med sitt överklagande. HD meddelar nu att man inte ger mannen prövningstillstånd. detta innebär att domen från hovrätten står fast.

I juni dömdes mannen i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Han dömdes dessutom att betala 110 000 kronor i skadestånd till offret, en 17-åriga flicka. Rättegången mot politikern och nämndemannen, som när han anhölls avsade sig alla uppdrag och begärde utträde ur partiet, hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde – där han själv varit nämndeman tidigare.

Han har hela tiden förnekat brott. Han har visserligen erkänt att han har haft sex med 17-åringen på behandlingshemmet i Skövde där han var vikarie. Men han har hävdat att han inte kände till att hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och anser därmed att gärningen inte är brottslig.

Men tingsrätten, som ansåg att mannen måste ha känt till att flickan var LVU-placerad och att han också måste haft kunskap om vad det innebär, fällde alltså mannen. Han överklagade till hovrätten, som i en dom i juli fastställde tingsrättens dom.

Mannen överklagade vidare till Högsta Domstolen, HD, och yrkade på prövningstillstånd. Han ville frikännas, slippa betala skadestånd och försättas på fri fot.

Men på torsdagen står det klart att han inte når någon framgång med sitt överklagande. HD meddelar nu att man inte ger mannen prövningstillstånd. detta innebär att domen från hovrätten står fast.