01 sep 2015 19:38

01 sep 2015 19:38

Kultur för alla smaker

SKÖVDE: Program i september och oktober

Hur skötte man sin hygien förr? Vad hittar Sagofén Isadora på? Och hur går det till att dansa Lindy hop? Det och mycket annat får man reda på om man tar del av kulturutbudet i september och oktober i Skövde kommun.

Broschyren Kultur i Skövde för september och oktober kom ut i dagarna och finns bland annat att hämta i receptionen i Skövde kulturhus. Det som händer är indelat i olika kategorier: Lyssna och möt, Barn och unga, Musik, Scen, Utställning samt Film och digitala studion.

– Det är det som vi har i vår regi, men också det som sker genom föreningar och studieförbunden, säger konstchefen Thomas Oldrell.

För alla

Tanken är alla ska hitta något som de blir intresserade av i broschyren.

– Kultur är något som är för alla. Att det finns tillgänglig kultur är också en demokratisk fråga, säger Thomas Oldrell som står för inledningen i den här programbroschyren och där lyfter att Skövde konstmuseum fyller 20 år.

Skövde stadsmuseum är stängt för ombyggnad för tillfället. Men en del ur samlingarna går ändå att ta del av. I Södra Ryds bibliotek går det att upptäcka 1900-talsvardagen med föremål ur samlingen. Helénstugan har öppet sista söndagen i månaden och i september är rubriken Rövbrickor, löss och smuts. Det vill säga tema hygien.

– Vi satsar på både centrum och på att vara utanför centralorten, säger Kicki Nettelbladh Malm, chef för enheten för tillväxt och kulturutveckling.

Ett exempel på det är att Katerina Janouch kommer till Värsås bibliotek den 20 oktober.

En estradpoet

Samma dag är det queerpolitisk konstvandring med Nino Mick.

– En estradpoet som kommer titta på våra samlingar ur sitt perspektiv, det blir någon hybrid av poesiläsning och performance skulle jag kunna tänka mig och sett utifrån ett queerperspektiv, säger Thomas Oldrell.

Eva Kihlström är ansvarig för vuxenprogrammet på biblioteket och dit hör Mångsidiga måndagar. Ett exempel på det är Stickcafé som har visat sig vara populärt. Ett sådant blir det den 21 september. Då kommer också författaren Anna Braw.

– Hon har gjort en hel serie med böcker med stickbeskrivningar, små snabba modeller som är lätta att sticka.

Broschyren Kultur i Skövde för september och oktober kom ut i dagarna och finns bland annat att hämta i receptionen i Skövde kulturhus. Det som händer är indelat i olika kategorier: Lyssna och möt, Barn och unga, Musik, Scen, Utställning samt Film och digitala studion.

– Det är det som vi har i vår regi, men också det som sker genom föreningar och studieförbunden, säger konstchefen Thomas Oldrell.

För alla

Tanken är alla ska hitta något som de blir intresserade av i broschyren.

– Kultur är något som är för alla. Att det finns tillgänglig kultur är också en demokratisk fråga, säger Thomas Oldrell som står för inledningen i den här programbroschyren och där lyfter att Skövde konstmuseum fyller 20 år.

Skövde stadsmuseum är stängt för ombyggnad för tillfället. Men en del ur samlingarna går ändå att ta del av. I Södra Ryds bibliotek går det att upptäcka 1900-talsvardagen med föremål ur samlingen. Helénstugan har öppet sista söndagen i månaden och i september är rubriken Rövbrickor, löss och smuts. Det vill säga tema hygien.

– Vi satsar på både centrum och på att vara utanför centralorten, säger Kicki Nettelbladh Malm, chef för enheten för tillväxt och kulturutveckling.

Ett exempel på det är att Katerina Janouch kommer till Värsås bibliotek den 20 oktober.

En estradpoet

Samma dag är det queerpolitisk konstvandring med Nino Mick.

– En estradpoet som kommer titta på våra samlingar ur sitt perspektiv, det blir någon hybrid av poesiläsning och performance skulle jag kunna tänka mig och sett utifrån ett queerperspektiv, säger Thomas Oldrell.

Eva Kihlström är ansvarig för vuxenprogrammet på biblioteket och dit hör Mångsidiga måndagar. Ett exempel på det är Stickcafé som har visat sig vara populärt. Ett sådant blir det den 21 september. Då kommer också författaren Anna Braw.

– Hon har gjort en hel serie med böcker med stickbeskrivningar, små snabba modeller som är lätta att sticka.