02 sep 2015 06:00

02 sep 2015 06:00

Dåligt bredband håller tillbaka bygdens utveckling

VRETEN: Några spadtag kvar till snabbt bredband

Efter flera års väntan kan äntligen husen i Vreten söder om Skövde se fram emot snabbt bredband. En av kommunens vita fläckar ska fyllas i och få färg. Men den långsamma utvecklingen har hållit bygden tillbaka.

Äntligen, konstaterar invånarna i Vreten. Nu är det inte långt kvar innan fibernätet är utbyggt till de sydöstra delarna av Skövde kommun. Det som tidigare har varit en av kommunens vita fläckar kommer att färgas.

Ny fas i arbetet

Arbetet med att gräva ner kablar i backen som ska ge snabb internetuppkoppling pågår för fullt. I augusti påbörjades en ny fas i arbetet och då åkte grävskopan fram. Ideellt hjälps fyra personer åt att beta av de sista metrarna. Vissa hushåll i Vreten kommer att få fiber och vättervatten, andra får bara fiber. De flesta i Vreten har valt att ansluta sig till nätverket.

Men samtidigt har utbyggnaden gått långsamt och hållit bygdens utveckling tillbaka. Sedan 2012 har frågan malts om och om igen för att nu slutligen vara i hamn. En som varit pådrivande i projektet är Fredrik Posse som driver Vretens egendom. Han konstaterar att fibernätet är viktigt.

– Det har stor betydelse. För att få till en levande landsbygd och få barnfamiljer att bo på landet så krävs det snabb uppkoppling, säger Fredrik Posse.

Undermålig hastighet

Runt om i Skövde har lokala föreningar bildats för att slå ett slag för snabbt bredband. Posse säger att i nuläget har Vreten en uppkoppling på omkring 0,25 megabit per sekund. När de nya ledningarna är klara kan hastigheten uppgå till 100 megabit per sekund.

Samtidigt har mjölkbönder i området, däribland Gökstrorps gård, lidit av en undermålig hastighet.

– En modern mjölkgård kräver en stabil uppkoppling. Det är mer och mer som sköts via nätet, som att koppla in robotar eller övervakning på kalvar som underlättas om du har kameror, säger Fredrik Posse.

Klart före årsskiftet

Även arbetet på Vretens egendom kommer att gå smidigare när fibernätet väl är klart. Förhoppningen är att allt är anslutet före årsskiftet. Nätet kommer att anslutas till Skövde stadsnät. Därigenom får Vretenborna tillgång till de leverantörer som finns i stadsnätet.

Telestationer

De två telestationerna i Vreten och Alebäcken är också de enda i Västra Götaland som inte varit anslutna via fiber. Till hushållen i områdena har det varit adsl-uppkoppling via telefonledningarna. Därför har pengar tillskjutits från regionen, enligt Fredrik Posse.

Äntligen, konstaterar invånarna i Vreten. Nu är det inte långt kvar innan fibernätet är utbyggt till de sydöstra delarna av Skövde kommun. Det som tidigare har varit en av kommunens vita fläckar kommer att färgas.

Ny fas i arbetet

Arbetet med att gräva ner kablar i backen som ska ge snabb internetuppkoppling pågår för fullt. I augusti påbörjades en ny fas i arbetet och då åkte grävskopan fram. Ideellt hjälps fyra personer åt att beta av de sista metrarna. Vissa hushåll i Vreten kommer att få fiber och vättervatten, andra får bara fiber. De flesta i Vreten har valt att ansluta sig till nätverket.

Men samtidigt har utbyggnaden gått långsamt och hållit bygdens utveckling tillbaka. Sedan 2012 har frågan malts om och om igen för att nu slutligen vara i hamn. En som varit pådrivande i projektet är Fredrik Posse som driver Vretens egendom. Han konstaterar att fibernätet är viktigt.

– Det har stor betydelse. För att få till en levande landsbygd och få barnfamiljer att bo på landet så krävs det snabb uppkoppling, säger Fredrik Posse.

Undermålig hastighet

Runt om i Skövde har lokala föreningar bildats för att slå ett slag för snabbt bredband. Posse säger att i nuläget har Vreten en uppkoppling på omkring 0,25 megabit per sekund. När de nya ledningarna är klara kan hastigheten uppgå till 100 megabit per sekund.

Samtidigt har mjölkbönder i området, däribland Gökstrorps gård, lidit av en undermålig hastighet.

– En modern mjölkgård kräver en stabil uppkoppling. Det är mer och mer som sköts via nätet, som att koppla in robotar eller övervakning på kalvar som underlättas om du har kameror, säger Fredrik Posse.

Klart före årsskiftet

Även arbetet på Vretens egendom kommer att gå smidigare när fibernätet väl är klart. Förhoppningen är att allt är anslutet före årsskiftet. Nätet kommer att anslutas till Skövde stadsnät. Därigenom får Vretenborna tillgång till de leverantörer som finns i stadsnätet.

Telestationer

De två telestationerna i Vreten och Alebäcken är också de enda i Västra Götaland som inte varit anslutna via fiber. Till hushållen i områdena har det varit adsl-uppkoppling via telefonledningarna. Därför har pengar tillskjutits från regionen, enligt Fredrik Posse.