05 sep 2015 13:00

08 sep 2015 09:55

Anna väckte pride till liv

Snart är det dags för Skövdes första pridefestival

”Det exploderade på några timmar.”
Så beskriver Anna Johansson vad som hände när hon i våras la ut en krok om en pridemanifestation på sociala medier. Och nu är det snart dags för Skövdes första pridefestival.

– Det här hade jag aldrig kunnat göra hemma. Jag har inte den självkänslan att göra något sådant här i en stad där ”alla” vet vem man är. Men här kände jag inte en kotte och då blev jag modig. Jag bara slängde mig ut.

Sedan i våras har tillvaron varit mycket intensiv för Anna Johansson, numera ordförande i Pride Skaraborg. På kort tid har hon och föreningen snickrat ihop Skövdes första pridefestival med ett digert program under fyra dagar, med start nästa torsdag.

Blev chockad

Allt började med att Anna satt och sökte på nätet efter just Skövde pridefestival, och hon upptäckte att den inte fanns ...

– Jag kommer från Karlshamn och har även bott i Karlskrona. Jag flyttade hit till Skövde i januari för att läsa mastersutbildningen i biomedicin. Jag kunde inte åka hem till Karlskronas pridefestival i våras och jag tog för givet att det fanns en även här. Men det gjorde det inte.

På kvällen torsdagen den 9 april la Anna ut några krokar på sociala medier och ville dra ihop någon form av pridemanifestation.

– Det exploderade på några timmar. Det första dygnet fick jag ungefär 1 000 följare och på måndagsmorgonen satt jag i en radiointervju i P4. Då hade jag redan blivit intervjuad av mängder med tidningar. En intervju gjorde jag till och med i duschen.

– Jag var helt chockad. Men hur skulle jag kunna rodda en festival?

Artister och parad

Eftersom Anna var nyinflyttad och inte kände så många här så ville hon engagera sig i något, och det har hon verkligen gjort.

Hon fick kontakt med andra engagerade människor och föreningen Pride Skaraborg bildades. Tillsammans har de lagt upp ett program för Skövde pride under fyra dagar, plus onsdagen som pre-pride. Det blir bland annat föreläsningar, artister, regnbågsmässa, utställning på torget och, naturligtvis, en prideparad.

– De flesta, både föreläsare och sponsorer, har faktiskt kontaktat oss och inte tvärtom.

Anna, som sedan tidigare är hälsovetare, har nu tagit studieuppehåll.

– Jag har jobbat som hälsorådgivare och nu känner jag att jag har hittat tillbaka till det jag vill göra. Jag gillar att jobba med människor. Psykisk ohälsa drabbar många HBTQ-personer. Det kan handla om självskadebeteende, utanförskap och diskriminering.

Öppen attityd

– Det här är vad pride betyder för mig, att motverka utanförskap och diskriminering när det gäller alla människor. Jag har själv inte haft några problem på grund av min sexuella läggning, men jag har många vänner som har upplevt problem.

– Jag vill att pride ska leda till en öppen attityd mot alla utsatta minoriteter och att det ska bli ett återkommande event tills det inte längre behövs. Det handlar om mänskliga rättigheter.

Under arbetet med Skövde pride har Anna och hennes styrelsekollegor fått mycket positiv feedback.

– Vi har inte fått en enda negativ kommentar, och inga nättroll har dykt upp. Det var jag beredd på. Vi har fått konstruktiv kritik och det är jag tacksam för.

Tankar på fortsättningen finns redan. Förutom att planera för nästa års festival så vill föreningen ut till skolor och företag med utbildningspaket.

– Det här hade jag aldrig kunnat göra hemma. Jag har inte den självkänslan att göra något sådant här i en stad där ”alla” vet vem man är. Men här kände jag inte en kotte och då blev jag modig. Jag bara slängde mig ut.

Sedan i våras har tillvaron varit mycket intensiv för Anna Johansson, numera ordförande i Pride Skaraborg. På kort tid har hon och föreningen snickrat ihop Skövdes första pridefestival med ett digert program under fyra dagar, med start nästa torsdag.

Blev chockad

Allt började med att Anna satt och sökte på nätet efter just Skövde pridefestival, och hon upptäckte att den inte fanns ...

– Jag kommer från Karlshamn och har även bott i Karlskrona. Jag flyttade hit till Skövde i januari för att läsa mastersutbildningen i biomedicin. Jag kunde inte åka hem till Karlskronas pridefestival i våras och jag tog för givet att det fanns en även här. Men det gjorde det inte.

På kvällen torsdagen den 9 april la Anna ut några krokar på sociala medier och ville dra ihop någon form av pridemanifestation.

– Det exploderade på några timmar. Det första dygnet fick jag ungefär 1 000 följare och på måndagsmorgonen satt jag i en radiointervju i P4. Då hade jag redan blivit intervjuad av mängder med tidningar. En intervju gjorde jag till och med i duschen.

– Jag var helt chockad. Men hur skulle jag kunna rodda en festival?

Artister och parad

Eftersom Anna var nyinflyttad och inte kände så många här så ville hon engagera sig i något, och det har hon verkligen gjort.

Hon fick kontakt med andra engagerade människor och föreningen Pride Skaraborg bildades. Tillsammans har de lagt upp ett program för Skövde pride under fyra dagar, plus onsdagen som pre-pride. Det blir bland annat föreläsningar, artister, regnbågsmässa, utställning på torget och, naturligtvis, en prideparad.

– De flesta, både föreläsare och sponsorer, har faktiskt kontaktat oss och inte tvärtom.

Anna, som sedan tidigare är hälsovetare, har nu tagit studieuppehåll.

– Jag har jobbat som hälsorådgivare och nu känner jag att jag har hittat tillbaka till det jag vill göra. Jag gillar att jobba med människor. Psykisk ohälsa drabbar många HBTQ-personer. Det kan handla om självskadebeteende, utanförskap och diskriminering.

Öppen attityd

– Det här är vad pride betyder för mig, att motverka utanförskap och diskriminering när det gäller alla människor. Jag har själv inte haft några problem på grund av min sexuella läggning, men jag har många vänner som har upplevt problem.

– Jag vill att pride ska leda till en öppen attityd mot alla utsatta minoriteter och att det ska bli ett återkommande event tills det inte längre behövs. Det handlar om mänskliga rättigheter.

Under arbetet med Skövde pride har Anna och hennes styrelsekollegor fått mycket positiv feedback.

– Vi har inte fått en enda negativ kommentar, och inga nättroll har dykt upp. Det var jag beredd på. Vi har fått konstruktiv kritik och det är jag tacksam för.

Tankar på fortsättningen finns redan. Förutom att planera för nästa års festival så vill föreningen ut till skolor och företag med utbildningspaket.