09 sep 2015 11:46

09 sep 2015 16:11

Skövdebo döms för våldtäkt mot barn

En Skövdebo har dömts för grova sexuella övergrepp mot ett barn. Men han slipper fängelse, påföljden blir i stället villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala 130 000 kronor i skadestånd till barnet som var mellan sju och nio år när brotten begicks.

Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde på onsdagen Skövdebon, som är i 20-årsåldern, för ett fall av våldtäkt mot barn och för sju fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Men han frikändes också för 32 fall av våldtäkt mot barn.

Mannen döms till villkorlig dom och 160 dagsböter. Han ska dessutom betala 130 000 kronor i skadestånd till det utsatta barnet. Barnet hade via sitt målsägandebiträde krävt 450000 kronor i skadestånd.

Händelserna som ligger till grund för den dom som nu meddelats inträffade för ett antal år sedan i Skövde. Den nu dömde Skövdebon var då i 15-årsåldern.

Förra året rullades allt upp eftersom det utsatta barnet hade börjat berätta om de sexuella övergrepp hen utsatts för när hen var yngre. Allt polisanmäldes och detta resulterade i att Skövdebon åtalades i maj i år.

Enligt åklagaren som åtalade honom skulle han ha utsatt barnet för ett 40-tal övergrepp i den egna bostaden. Åklagare rubricerade händelserna som våldtäkt mot barn då den nu åtalade ska ha haft samlag med barnet eller genomfört andra sexuella handlingar som varit att jämföra med samlag, alternativyrkande var grovt sexuellt övergrepp mot barn.

 

Skaraborgs tingsrätt i Skövde dömde på onsdagen Skövdebon, som är i 20-årsåldern, för ett fall av våldtäkt mot barn och för sju fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Men han frikändes också för 32 fall av våldtäkt mot barn.

Mannen döms till villkorlig dom och 160 dagsböter. Han ska dessutom betala 130 000 kronor i skadestånd till det utsatta barnet. Barnet hade via sitt målsägandebiträde krävt 450000 kronor i skadestånd.

Händelserna som ligger till grund för den dom som nu meddelats inträffade för ett antal år sedan i Skövde. Den nu dömde Skövdebon var då i 15-årsåldern.

Förra året rullades allt upp eftersom det utsatta barnet hade börjat berätta om de sexuella övergrepp hen utsatts för när hen var yngre. Allt polisanmäldes och detta resulterade i att Skövdebon åtalades i maj i år.

Enligt åklagaren som åtalade honom skulle han ha utsatt barnet för ett 40-tal övergrepp i den egna bostaden. Åklagare rubricerade händelserna som våldtäkt mot barn då den nu åtalade ska ha haft samlag med barnet eller genomfört andra sexuella handlingar som varit att jämföra med samlag, alternativyrkande var grovt sexuellt övergrepp mot barn.