15 sep 2015 06:00

15 sep 2015 06:00

Kommunen hänvisar till konfidentiellt avtal

Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw ska underhålla kommunanställda i Skövde. Men vad Måns tjänar på kalaset vill festfixaren, kommunalrådet Leif Walterum, inte avslöja.

– Vi lämnar inte ut den uppgiften, den ingår i en affärsuppgörelse.

I mitten på maj kunde SLA berätta att cirka 4 700 personer, kommunanställda och anställda i de kommunala bolag som ingår i Skövde stadshus AB, bjuds på fest. Och nu är det snart dags, den 19 till 22 oktober arrangeras festen i Arena Skövde. En av dem som ska underhålla festdeltagarna och dessutom vara konferencier är Måns Zelmerlöw.

”Vi ville verkligen ha en het, känd artist så det känns kul att det blir Måns”, sade kommunalrådet Leif Walterum (C), ordförande i arbetsgivarutskottet, till SLA då.

”Otroligt skönt”

I våras när avtalet med Zelmerlöw slöts var han ”bara” vinnare i den svenska Melodifestivalen. Några veckor senare stod han som segrare även i Eurovision song contest. Att satsa på Zelmerlöw som underhållare var alltså ett rent lyckodrag av kommunen.

– Det känns otroligt skönt att allt var klart innan han vann Eurovison! Allt var påskivet och klart tidigare, redan i april.

Kommunfesten kostar totalt 2,5 miljoner kronor – i summan ingår allt: Trerätters middag, underhållning och lokalhyra. Slår man ut kostnaden blir det en dryg hundralapp per person.

Men hur stor del av de 2,5 miljoner kronorna som går till Måns Zelmerlöw vill Leif Walterum, som själv till stor del höll i förhandlingen kring artistens medverkan, inte avslöja.

Konfidentiellt avtal

– Det är en affärsuppgörelse och vi lämnar inte ut den uppgiften. Delar av innehållet i avtalet är strikt konfidentiellt mellan arrangör, alltså kommunen, och Live Nation, bolaget som företräder Måns.

Att det rör sig om skattepengar gör ingen skillnad, enligt Walterum.

– Nej, detta är helt enligt reglerna och i avtalet med Zelmerlöw står bland annat att summan inte får yppas.

SLA begärde på måndagen att få se avtalet, vilket Leif Walterum sade nej till. Då gjorde tidningen en formell begäran till kommunen om att få ut det. Det fick SLA, men kommunen hade då sekretessbelagt bland annat uppgiften om gaget. Beslutet hade skrivits under av kommundirektören Tomas Fellbrandt. Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

I mitten på maj kunde SLA berätta att cirka 4 700 personer, kommunanställda och anställda i de kommunala bolag som ingår i Skövde stadshus AB, bjuds på fest. Och nu är det snart dags, den 19 till 22 oktober arrangeras festen i Arena Skövde. En av dem som ska underhålla festdeltagarna och dessutom vara konferencier är Måns Zelmerlöw.

”Vi ville verkligen ha en het, känd artist så det känns kul att det blir Måns”, sade kommunalrådet Leif Walterum (C), ordförande i arbetsgivarutskottet, till SLA då.

”Otroligt skönt”

I våras när avtalet med Zelmerlöw slöts var han ”bara” vinnare i den svenska Melodifestivalen. Några veckor senare stod han som segrare även i Eurovision song contest. Att satsa på Zelmerlöw som underhållare var alltså ett rent lyckodrag av kommunen.

– Det känns otroligt skönt att allt var klart innan han vann Eurovison! Allt var påskivet och klart tidigare, redan i april.

Kommunfesten kostar totalt 2,5 miljoner kronor – i summan ingår allt: Trerätters middag, underhållning och lokalhyra. Slår man ut kostnaden blir det en dryg hundralapp per person.

Men hur stor del av de 2,5 miljoner kronorna som går till Måns Zelmerlöw vill Leif Walterum, som själv till stor del höll i förhandlingen kring artistens medverkan, inte avslöja.

Konfidentiellt avtal

– Det är en affärsuppgörelse och vi lämnar inte ut den uppgiften. Delar av innehållet i avtalet är strikt konfidentiellt mellan arrangör, alltså kommunen, och Live Nation, bolaget som företräder Måns.

Att det rör sig om skattepengar gör ingen skillnad, enligt Walterum.

– Nej, detta är helt enligt reglerna och i avtalet med Zelmerlöw står bland annat att summan inte får yppas.

SLA begärde på måndagen att få se avtalet, vilket Leif Walterum sade nej till. Då gjorde tidningen en formell begäran till kommunen om att få ut det. Det fick SLA, men kommunen hade då sekretessbelagt bland annat uppgiften om gaget. Beslutet hade skrivits under av kommundirektören Tomas Fellbrandt. Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.