17 sep 2015 11:24

17 mar 2016 13:37

Åtal i narkotikahärva

En gigantisk utredning är till ända. På torsdagen kom den mycket omfattande åtalet mot drogligan. Ligans verksamhet har letts från Skövde men har haft förgreningar till andra orter. Tolv personer åtalas.

När polisen framgångsrikt efter omfattande spaning slog till mot ett antal misstänkta i januari gjorde man ett rekordbeslag av narkotika – bland annat 40 kilo amfetamin. Sedan dess är fem personer från Skövde i åldrarna 23 till 31 år häktade. Men när nu denna gigantiska förundersökning om Skaraborgs hittills största knarkhärva är till ända, förundersökningen omfattar flera tusen sidor, är det inte bara de fem som åtalas, ytterligare sju personer, några av dem hemmahörande i Göteborgsområdet, åtalades samtidigt på torsdagen.

Fem huvudmän

Enbart åtalet omfattar 57 sidor. På torsdagsförmiddagen bars också förundersökningen över till tingsrätten från polisstationen på andra sidan gatan. Där väntar en mycket lång rättegång, den kommer att pågå i över 14 dagar och inleds förmodligen i slutet av nästa vecka.

De fem Skövdeborna har varit huvudmän i härvan med centrum i Skövde men brott har även skett ibland annat Mariestad och på andra orter i Västsverige.

De fem åtalas misstänkta för bland annat grova narkotikabrott gällande hantering, innehav, försäljning, narkotikasmuggling, paketering och transport av narkotika, grova vapenbrott gällande illegala vapen, utpressning och olaga hot. Även om just narkotikabrotten är det centrala i härvan och också andra grova brott begåtts.

Allvarlig utpressning

Bland annat har minst en av de fem varit inblandade i ett brott som rubriceras som grov utpressning. Gärningsmännen har tvingat en Skövdebo att till dem överlämna två dyrbara Rolexklockor och föra över pengar, över 100 000 kronor, till dem. Om han inte gjorde det skulle han dödas eller i vart fall skadas.

I utredningen har polisen beslagtagit 38 kilo amfetamin, hittades vid en husrannsakan i närheten av Timmersdala, och stora mängder annan narkotika.

– Det här handlar om grov narkotikabrottslighet i mycket stor skala och med flera inblandande individer. Vi menar i åtalet att de misstänkta personerna har agerat i ett nätverk som frekvent använt sig av metoder som utpressning, våld och hot om våld för att öka sitt inflytande, säger kammaråklagare Jenny Karlsson i ett pressmeddelande.

”Bättre stämning”

Polisen lyckade tillslag mot härvan fick också efter bara ett par månader andra goda effekter i Skövde – bortom polisens och åklagarnas arbete med utredningen, åtalet, rättegången och de eventuella domarna..

Per Ottosson, kanslichef, polisområde Skaraborg, sade i en artikel i SLA redan i maj att det blivit en betydligt bättre stämning på stan och en lugnare och tryggare krogmiljö i Skövde.

”Det är inte lika mycket droger i omlopp då tillgången har minskat och det ger denna positiva effekt. Vi hör det från krogvakter, poliser, och från andra som jobbar i den här miljön”, sade Ottosson i SLA.

När polisen framgångsrikt efter omfattande spaning slog till mot ett antal misstänkta i januari gjorde man ett rekordbeslag av narkotika – bland annat 40 kilo amfetamin. Sedan dess är fem personer från Skövde i åldrarna 23 till 31 år häktade. Men när nu denna gigantiska förundersökning om Skaraborgs hittills största knarkhärva är till ända, förundersökningen omfattar flera tusen sidor, är det inte bara de fem som åtalas, ytterligare sju personer, några av dem hemmahörande i Göteborgsområdet, åtalades samtidigt på torsdagen.

Fem huvudmän

Enbart åtalet omfattar 57 sidor. På torsdagsförmiddagen bars också förundersökningen över till tingsrätten från polisstationen på andra sidan gatan. Där väntar en mycket lång rättegång, den kommer att pågå i över 14 dagar och inleds förmodligen i slutet av nästa vecka.

De fem Skövdeborna har varit huvudmän i härvan med centrum i Skövde men brott har även skett ibland annat Mariestad och på andra orter i Västsverige.

De fem åtalas misstänkta för bland annat grova narkotikabrott gällande hantering, innehav, försäljning, narkotikasmuggling, paketering och transport av narkotika, grova vapenbrott gällande illegala vapen, utpressning och olaga hot. Även om just narkotikabrotten är det centrala i härvan och också andra grova brott begåtts.

Allvarlig utpressning

Bland annat har minst en av de fem varit inblandade i ett brott som rubriceras som grov utpressning. Gärningsmännen har tvingat en Skövdebo att till dem överlämna två dyrbara Rolexklockor och föra över pengar, över 100 000 kronor, till dem. Om han inte gjorde det skulle han dödas eller i vart fall skadas.

I utredningen har polisen beslagtagit 38 kilo amfetamin, hittades vid en husrannsakan i närheten av Timmersdala, och stora mängder annan narkotika.

– Det här handlar om grov narkotikabrottslighet i mycket stor skala och med flera inblandande individer. Vi menar i åtalet att de misstänkta personerna har agerat i ett nätverk som frekvent använt sig av metoder som utpressning, våld och hot om våld för att öka sitt inflytande, säger kammaråklagare Jenny Karlsson i ett pressmeddelande.

”Bättre stämning”

Polisen lyckade tillslag mot härvan fick också efter bara ett par månader andra goda effekter i Skövde – bortom polisens och åklagarnas arbete med utredningen, åtalet, rättegången och de eventuella domarna..

Per Ottosson, kanslichef, polisområde Skaraborg, sade i en artikel i SLA redan i maj att det blivit en betydligt bättre stämning på stan och en lugnare och tryggare krogmiljö i Skövde.

”Det är inte lika mycket droger i omlopp då tillgången har minskat och det ger denna positiva effekt. Vi hör det från krogvakter, poliser, och från andra som jobbar i den här miljön”, sade Ottosson i SLA.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.