17 sep 2015 09:24

17 sep 2015 09:25

Stipendium till Annika Wahlström från Skövde

TEXTILKONST: Får utställning och kalejdoskop

Textilkonstnären Annika Wahlström, bördig från Skövde får Kaleidos stipendium. Priset består av en utställning i Uppsala och ett kalejdoskop.

Kaleido, som har galleri och butik i Uppsala, instiftade sitt stipendium 2001 för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. 2016 års stipendium går till Annika Wahlström. Hon är född 1981 och uppvuxen i Skövde. Hon tog sin masterexamen i textil konst på Stenebyskolan i Dals Långed 2014 och där är hon fortfarande bosatt.

Hon får stipendiet för att hon ”med nål och tråd åskådliggör den mänskliga hjärnans fantastiska förmåga att bilda sammanhängande berättelser i den kaotiska omvärlden. Hon visar en stor känsla för textilen och lyfter broderandet till en idévärld där tiden och orden är lika viktiga som materialet och hantverket. Sekunder och bokstäver blir gripbara enheter när hon fäster dem vid tyget.”

– Jag dras med en ständigt otillräcklighet som möjligen kan avhjälpas med några stygn till, säger Annika Wahlström i ett pressmeddelande.

Flera av Annika Wahlströms verk kretsar kring kartor. Stipendiet består av en utställning hos Kaleido, den 12 mars till 3 april nästa år, och ett kalejdoskop.

Kaleido, som har galleri och butik i Uppsala, instiftade sitt stipendium 2001 för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. 2016 års stipendium går till Annika Wahlström. Hon är född 1981 och uppvuxen i Skövde. Hon tog sin masterexamen i textil konst på Stenebyskolan i Dals Långed 2014 och där är hon fortfarande bosatt.

Hon får stipendiet för att hon ”med nål och tråd åskådliggör den mänskliga hjärnans fantastiska förmåga att bilda sammanhängande berättelser i den kaotiska omvärlden. Hon visar en stor känsla för textilen och lyfter broderandet till en idévärld där tiden och orden är lika viktiga som materialet och hantverket. Sekunder och bokstäver blir gripbara enheter när hon fäster dem vid tyget.”

– Jag dras med en ständigt otillräcklighet som möjligen kan avhjälpas med några stygn till, säger Annika Wahlström i ett pressmeddelande.

Flera av Annika Wahlströms verk kretsar kring kartor. Stipendiet består av en utställning hos Kaleido, den 12 mars till 3 april nästa år, och ett kalejdoskop.