17 sep 2015 16:34

17 sep 2015 17:32

Vapenfynd i skogen blev starten på knarkhärvan

SKÖVDE: Skövdebor riskerar långa fängelsestraff

Fem Skövdebor åtalades på torsdagen för grova narkotikabrott – de misstänks ha styrt en liga med organiserad brottslighet. Narkotikahärvan beskrivs som rekordstor. Den började rullas upp efter ett slumpartat fynd på Billingen av allmänheten.

När polisen efter omfattande spaning slog till mot ett antal misstänkta i januari gjorde man ett rekordbeslag av narkotika – bland annat 38 kilo amfetamin som hittades i en byggnad norr om Skövde. Sedan dess är ligans fem huvudmän – i åldrarna 23 till 31 år och från Skövde – häktade. Men när utredningen om Skaraborgs hittills största knarkhärva är till ända, förundersökningen omfattar över 5 000 sidor, är det inte bara de som åtalas. Ytterligare sju personer, flera från Göteborgsområdet, åtalas också för inblandning.

Fem huvudmän

Skövdeborna åtalas misstänkta för bland annat grova narkotikabrott gällande hantering, innehav, försäljning, narkotikasmuggling, paketering och transport av narkotika, grova vapenbrott, utpressning och olaga hot. Även om just narkotikabrotten är det centrala har också andra grova brott begåtts. Bland annat misstänks en av dem för grov utpressning. Tillsammans med andra har han tvingat en Skövdebo under dödhot att överlämna två dyrbara Rolexklockor och föra över mer än 100 000 kronor.

Ligan, som enligt åklagarna Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, har bedrivit organiserad brottslighet och har framför allt begått brott i Skövde, men även i Mariestad och andra kommuner.

– Det är många misstänkta, organiserad brottslighet och stora mängder narkotika. Värdet på det sammanlagda narkotikabeslaget, även kokain och ecstasy, uppgår till elva miljoner kronor, säger Jenny Karlsson.

– De misstänkta har agerat i ett nätverk som frekvent använt sig av metoder som utpressning, våld och hot för att öka sitt inflytande.

Om de åtalade döms väntar långa fängelsestraff.

– För de fem huvudmännen kommer vi yrka på fleråriga fängelsestraff.

Polisen har arbetat mycket framgångsrikt med att kartlägga ligas verksamhet. Men det var ändå något av en slump som gjorde att man kom den på spåren.

– Vi kände till personkonstellationen sedan tidigare, men när några kvinnor som var ute i skogen på Billingen i augusti 2014 trampade på en nedgrävd kylbag innehållande ett vapen som senare kunde kopplas till ligan, tog allt fart

”Bättre stämning”

Polisen lyckade tillslag mot härvan fick också efter kort tid andra effekter i Skövde. Per Ottosson, kanslichef i polisområde Skaraborg, sade till SLA i maj att det blivit en betydligt bättre stämning på stan och en lugnare och tryggare krogmiljö.

”Det är inte lika mycket droger i omlopp då tillgången har minskat”. Polisen beskiver att detta läge även gäller i dag.

Nu väntar rättegång i Skövde. Förhandlingen kan inledas redan i nästa vecka och pågår i minst 14 dagar.

När polisen efter omfattande spaning slog till mot ett antal misstänkta i januari gjorde man ett rekordbeslag av narkotika – bland annat 38 kilo amfetamin som hittades i en byggnad norr om Skövde. Sedan dess är ligans fem huvudmän – i åldrarna 23 till 31 år och från Skövde – häktade. Men när utredningen om Skaraborgs hittills största knarkhärva är till ända, förundersökningen omfattar över 5 000 sidor, är det inte bara de som åtalas. Ytterligare sju personer, flera från Göteborgsområdet, åtalas också för inblandning.

Fem huvudmän

Skövdeborna åtalas misstänkta för bland annat grova narkotikabrott gällande hantering, innehav, försäljning, narkotikasmuggling, paketering och transport av narkotika, grova vapenbrott, utpressning och olaga hot. Även om just narkotikabrotten är det centrala har också andra grova brott begåtts. Bland annat misstänks en av dem för grov utpressning. Tillsammans med andra har han tvingat en Skövdebo under dödhot att överlämna två dyrbara Rolexklockor och föra över mer än 100 000 kronor.

Ligan, som enligt åklagarna Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, har bedrivit organiserad brottslighet och har framför allt begått brott i Skövde, men även i Mariestad och andra kommuner.

– Det är många misstänkta, organiserad brottslighet och stora mängder narkotika. Värdet på det sammanlagda narkotikabeslaget, även kokain och ecstasy, uppgår till elva miljoner kronor, säger Jenny Karlsson.

– De misstänkta har agerat i ett nätverk som frekvent använt sig av metoder som utpressning, våld och hot för att öka sitt inflytande.

Om de åtalade döms väntar långa fängelsestraff.

– För de fem huvudmännen kommer vi yrka på fleråriga fängelsestraff.

Polisen har arbetat mycket framgångsrikt med att kartlägga ligas verksamhet. Men det var ändå något av en slump som gjorde att man kom den på spåren.

– Vi kände till personkonstellationen sedan tidigare, men när några kvinnor som var ute i skogen på Billingen i augusti 2014 trampade på en nedgrävd kylbag innehållande ett vapen som senare kunde kopplas till ligan, tog allt fart

”Bättre stämning”

Polisen lyckade tillslag mot härvan fick också efter kort tid andra effekter i Skövde. Per Ottosson, kanslichef i polisområde Skaraborg, sade till SLA i maj att det blivit en betydligt bättre stämning på stan och en lugnare och tryggare krogmiljö.

”Det är inte lika mycket droger i omlopp då tillgången har minskat”. Polisen beskiver att detta läge även gäller i dag.

Nu väntar rättegång i Skövde. Förhandlingen kan inledas redan i nästa vecka och pågår i minst 14 dagar.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.