21 sep 2015 20:00

22 sep 2015 07:56

Ryttmästarbostället tar plats på vita duken

En av Skövdes starkaste ikoner, Bernhard Englund, kommer att förevigas i en dokumentärfilm.
– Det finns så mycket att göra film om på det här stället, säger Calle Borg som är en av dokumentärfilmarna.

Ryttmästarbostället vid Simsjön och eldsjälen Bernhard Englund känner de flesta Skövdebor till. I lokalerna visas svensk militärhistoria med bland annat berättelser om knektar, deras befäl, hur Sverige blev en stormakt i Europa och hur ett ryttartorp på 1600-talet kunde se ut.

Blir dokumentärfilm

Nu ska fler få ta del av Bernhard Englund och hans livsverk. En dokumentärfilm ska spelas in där en rad kända personligheter kommer att medverka. Några är Agneta Ulfsäter Troell vars röst kommer att vara speakerröst, Carl Jan Granqvist som bjuder på historiska brännvinsepisoder, Dick Harrison, samt representanter från Antikrundan. Alla får de säga sitt om Bernhard Englund.

– Vi riktar in oss på de som är intresserade av historia. Det blir mat, historia, kultur och den sociala mötesplatsen. Det är ju massor med människor som vill komma till Ryttmästarbostället, säger Calle Borg som är en av dokumentärfilmarna.

Filmen har fått titeln ”Ryttmästarbostället - en livsgärning på 20 år”. Calle Borg säger att husen här är väldigt filmiska.

– Det finns så mycket att göra film om på det här stället.

Pilotfilmen börjar klippas i december och ska vara klar om ungefär ett år. Den beräknas bli 50 minuter lång och kommer förhoppningsvis att sändas på SVT, enligt filmteamet. Även andra länder som Tyskland, England och Ryssland har visat intresse för filmen.

Skövdemodell

Samtidigt visade Bernhard Englund upp en modell som han arbetat med. Den föreställer Skövde som staden såg ut 1759 före den stora branden. En rad företag i Skövde har varit med och sponsrat modellen. Den ska gjutas i brons och sen placeras framför kyrkan som ett historiskt dokument.

– Ungdomar i dag kan inte tänka sig att staden har sett annorlunda ut än vad den gör i dag, säger Bernhard Englund.

Han tänker sig att miniatyren över Skövde kan vara en bra utgångspunkt för stadsvandringar eller liknande.

Ny krigsbok

Samtidigt presenterades en ny bok ”Svenskar i krig 1945-2015” där Bernhard Englund finns omskriven i slaget vid Phnom Penh. Med från bokförlaget var Einar Lyth som tidigare varit lärare för Englund på Militärhögskolan.

– Bernhard är en person som har nära från tanke till handling, säger Einar Lyth.

Ryttmästarbostället vid Simsjön och eldsjälen Bernhard Englund känner de flesta Skövdebor till. I lokalerna visas svensk militärhistoria med bland annat berättelser om knektar, deras befäl, hur Sverige blev en stormakt i Europa och hur ett ryttartorp på 1600-talet kunde se ut.

Blir dokumentärfilm

Nu ska fler få ta del av Bernhard Englund och hans livsverk. En dokumentärfilm ska spelas in där en rad kända personligheter kommer att medverka. Några är Agneta Ulfsäter Troell vars röst kommer att vara speakerröst, Carl Jan Granqvist som bjuder på historiska brännvinsepisoder, Dick Harrison, samt representanter från Antikrundan. Alla får de säga sitt om Bernhard Englund.

– Vi riktar in oss på de som är intresserade av historia. Det blir mat, historia, kultur och den sociala mötesplatsen. Det är ju massor med människor som vill komma till Ryttmästarbostället, säger Calle Borg som är en av dokumentärfilmarna.

Filmen har fått titeln ”Ryttmästarbostället - en livsgärning på 20 år”. Calle Borg säger att husen här är väldigt filmiska.

– Det finns så mycket att göra film om på det här stället.

Pilotfilmen börjar klippas i december och ska vara klar om ungefär ett år. Den beräknas bli 50 minuter lång och kommer förhoppningsvis att sändas på SVT, enligt filmteamet. Även andra länder som Tyskland, England och Ryssland har visat intresse för filmen.

Skövdemodell

Samtidigt visade Bernhard Englund upp en modell som han arbetat med. Den föreställer Skövde som staden såg ut 1759 före den stora branden. En rad företag i Skövde har varit med och sponsrat modellen. Den ska gjutas i brons och sen placeras framför kyrkan som ett historiskt dokument.

– Ungdomar i dag kan inte tänka sig att staden har sett annorlunda ut än vad den gör i dag, säger Bernhard Englund.

Han tänker sig att miniatyren över Skövde kan vara en bra utgångspunkt för stadsvandringar eller liknande.

Ny krigsbok

Samtidigt presenterades en ny bok ”Svenskar i krig 1945-2015” där Bernhard Englund finns omskriven i slaget vid Phnom Penh. Med från bokförlaget var Einar Lyth som tidigare varit lärare för Englund på Militärhögskolan.

– Bernhard är en person som har nära från tanke till handling, säger Einar Lyth.