24 sep 2015 09:25

24 sep 2015 12:33

Förhöjd säkerhet vid ligarättegång

NY VERSION: Rättegången mot narkotikaligan inleddes under stort säkerhetspådrag på torsdagen. De fem huvudmännen från Skövde förnekade det mesta under den första rättegångsdagen. Men åklagarna målar upp en bild av en maffialiknande organisation kallad La bella omertà.

Tolv personer är åtalade misstänkta för inblandning i den stora narkotikahärvan som polisen nystat upp. Fem personer bedöms vara ligans huvudmän, de är från Skövde och i åldrarna 23 till 31 år. De har varit häktade sedan i januari.

Säkerhetskontroll

På torsdagen inleddes rättegången, den första av totalt 16 rättegångsdagar. De fem Skövdeborna anlände i var sin häktesbil en stund innan förhandlingen. Polisen hade spärrat av området kring infarten till tingsrätten och för alla åhörare väntade en säkerhetskontroll i entrén. Uppenbarligen finns någon form av hotbild mot rättegången varför säkerheten förhöjts.

Även om inte alla de tolv åtalade var på plats var det i princip fullsatt i säkerhetssalen i tingsrätten. De fem häktade hade advokater vid sin sida och i salen tog också ett stort antal häktesvakter plats.

Vapengömma i skogen

Kammaråklagarna Jenny Karlsson och Sofia Karlsson inledde med det som blev starten på denna mycket omfattande utredning – det minst sagt slumpartade vapenfyndet i skogen utmed Raka linan på Billingen i Skövde.

– Polisen hade i och för sig redan fattat misstankar mot några personer och hade också viss spaning mot dem. Men allt satte ordentlig fart när två kvinnor bokstavligt talat trampade rakt i en vapengömma.

Kvinnorna letade efter svamp när en av dem trampade igenom mossa och gräs, de hörde ett ihåligt ljud. De hittade en nedgrävd kylväska, innehållande ytterligare en kylväska som i sin tur innehöll ett vapen. På några stenar vid fyndplatsen hittade polisen rött färgavskrap, samma färg visade sig passa in på en spade som senare hittades i en bil tillgörande en av de nu huvudmisstänkta. Utmed vägen hade också en vit plastpåse satts i ett träd, detta tolkar polisen som en sätt att markera platsen.

Förnekar inblandning

Åklagarna gick igenom ytterligare några åtalspunkter mot de fem, men de förnekade all form av inblandning. En av dem erkände dock ett par mindre brott, ett ringa narkotikabrott och en ringa misshandel

Åklagarna hävdar dock att männen har sysslat med vad som kan betecknas som maffialiknande metoder, förutom de grova narkotikabrotten handlar det om utpressning, våld och hot för att öka sitt inflytande i Skövde.

Kriminellt nätverk

Hos ett par av de inblandade har polisen hittat dokument som tyder på att ligan är organiserad i ett nätverk kallat La bella omertá med underavdelningar runt om i Skaraborg och i Örebro.

– I sin uppbyggnad liknar den andra kriminella organisationer. Det är ritualer, inträdeskrav, tester, en hierarkisk struktur, medlemmarna får inte prata med myndigheter om organisationen, det talas också om vendettor och liknande.

Tolv personer är åtalade misstänkta för inblandning i den stora narkotikahärvan som polisen nystat upp. Fem personer bedöms vara ligans huvudmän, de är från Skövde och i åldrarna 23 till 31 år. De har varit häktade sedan i januari.

Säkerhetskontroll

På torsdagen inleddes rättegången, den första av totalt 16 rättegångsdagar. De fem Skövdeborna anlände i var sin häktesbil en stund innan förhandlingen. Polisen hade spärrat av området kring infarten till tingsrätten och för alla åhörare väntade en säkerhetskontroll i entrén. Uppenbarligen finns någon form av hotbild mot rättegången varför säkerheten förhöjts.

Även om inte alla de tolv åtalade var på plats var det i princip fullsatt i säkerhetssalen i tingsrätten. De fem häktade hade advokater vid sin sida och i salen tog också ett stort antal häktesvakter plats.

Vapengömma i skogen

Kammaråklagarna Jenny Karlsson och Sofia Karlsson inledde med det som blev starten på denna mycket omfattande utredning – det minst sagt slumpartade vapenfyndet i skogen utmed Raka linan på Billingen i Skövde.

– Polisen hade i och för sig redan fattat misstankar mot några personer och hade också viss spaning mot dem. Men allt satte ordentlig fart när två kvinnor bokstavligt talat trampade rakt i en vapengömma.

Kvinnorna letade efter svamp när en av dem trampade igenom mossa och gräs, de hörde ett ihåligt ljud. De hittade en nedgrävd kylväska, innehållande ytterligare en kylväska som i sin tur innehöll ett vapen. På några stenar vid fyndplatsen hittade polisen rött färgavskrap, samma färg visade sig passa in på en spade som senare hittades i en bil tillgörande en av de nu huvudmisstänkta. Utmed vägen hade också en vit plastpåse satts i ett träd, detta tolkar polisen som en sätt att markera platsen.

Förnekar inblandning

Åklagarna gick igenom ytterligare några åtalspunkter mot de fem, men de förnekade all form av inblandning. En av dem erkände dock ett par mindre brott, ett ringa narkotikabrott och en ringa misshandel

Åklagarna hävdar dock att männen har sysslat med vad som kan betecknas som maffialiknande metoder, förutom de grova narkotikabrotten handlar det om utpressning, våld och hot för att öka sitt inflytande i Skövde.

Kriminellt nätverk

Hos ett par av de inblandade har polisen hittat dokument som tyder på att ligan är organiserad i ett nätverk kallat La bella omertá med underavdelningar runt om i Skaraborg och i Örebro.

– I sin uppbyggnad liknar den andra kriminella organisationer. Det är ritualer, inträdeskrav, tester, en hierarkisk struktur, medlemmarna får inte prata med myndigheter om organisationen, det talas också om vendettor och liknande.