24 sep 2015 16:30

24 sep 2015 16:31

Vattnet har huvudrollen

Utställning av Jeanette Schäring

Vatten är liv och färg skapar liv. Så brukar konstnären Jeanette Schäring säga. Vatten och färg spelar en stor roll i hennes utställning i Skövde konsthall. Inte minst det vatten som allmänheten lämnat in.

Skövde konsthall arbetar i år med utställningar som blandar konst och vetenskap. På lördag öppnar den tredje och det är Jeanette Schärings utställning ”Matter in motion, state of matter - colour and water - Vems vatten är du?” Hon har en konstnärlig utbildning men också en medicinsk bakgrund och jobbar nära Jonas Bergquist som är professor i neurokemi i Uppsala.

– Om man tittar i den vetenskapliga och konstnärliga världen så är det ganska ofta snarlika frågeställningar och liknande kreativa processer som pågår, men resultatet redovisas i helt olika forum, säger konstintendenten Tomas Asplund Gustafsson.

– Och i vetenskapen måste de förhålla sig mer till ett resultat, de är beroende av pengar. Jag brukar säga att jag är fri så jag kan göra som jag vill. Jag är intresserad av att luckra upp de här gränserna mellan olika discipliner på alla möjliga sätt, hur kan vi nå varandra och hur kan vi göra intressanta saker, säger Jeanette Schäring.

Den centrala delen i utställningen är de 300 behållarna med vatten som hänger från taket i konsthallen. Vattnet i dem kommer från olika källor och är inlämnat av allmänheten.

– Jag har lagt växtpigment i flera av behållarna, det kommer att förändra och starta processer. I vissa behållare är det bara vatten, så får vi se vad som sker i dem. Om vi har tur kan det bli alla möjliga färger, lite beroende på vattnet, mänsklig interaktion, ljuset och värmen. Det är jättesvårt att säga, säger Jeanette Schäring som har en passion för färgen från naturen och ljuset.

Det finns en lista så man kan hitta sitt vatten och se vad som har hänt med det. Vissa av behållarna är tomma i fall det kommer fler med vatten.

I utställningen kan man, bland annat, också se hur vattnet ser ut i avloppsreningsverkets olika steg i reningsprocessen och hur inflammation, blödning och trauma påverkar färgen på vattnet i hjärnan. På balkongen är det lite som ett laboratorium där till exempel olika slags material lagts i vatten. När utställningen öppnar på lördag är det en performance med Jeanette och Jonas och då handlar det om färgrik mat. Utställningen visas till den 10 januari.

Skövde konsthall arbetar i år med utställningar som blandar konst och vetenskap. På lördag öppnar den tredje och det är Jeanette Schärings utställning ”Matter in motion, state of matter - colour and water - Vems vatten är du?” Hon har en konstnärlig utbildning men också en medicinsk bakgrund och jobbar nära Jonas Bergquist som är professor i neurokemi i Uppsala.

– Om man tittar i den vetenskapliga och konstnärliga världen så är det ganska ofta snarlika frågeställningar och liknande kreativa processer som pågår, men resultatet redovisas i helt olika forum, säger konstintendenten Tomas Asplund Gustafsson.

– Och i vetenskapen måste de förhålla sig mer till ett resultat, de är beroende av pengar. Jag brukar säga att jag är fri så jag kan göra som jag vill. Jag är intresserad av att luckra upp de här gränserna mellan olika discipliner på alla möjliga sätt, hur kan vi nå varandra och hur kan vi göra intressanta saker, säger Jeanette Schäring.

Den centrala delen i utställningen är de 300 behållarna med vatten som hänger från taket i konsthallen. Vattnet i dem kommer från olika källor och är inlämnat av allmänheten.

– Jag har lagt växtpigment i flera av behållarna, det kommer att förändra och starta processer. I vissa behållare är det bara vatten, så får vi se vad som sker i dem. Om vi har tur kan det bli alla möjliga färger, lite beroende på vattnet, mänsklig interaktion, ljuset och värmen. Det är jättesvårt att säga, säger Jeanette Schäring som har en passion för färgen från naturen och ljuset.

Det finns en lista så man kan hitta sitt vatten och se vad som har hänt med det. Vissa av behållarna är tomma i fall det kommer fler med vatten.

I utställningen kan man, bland annat, också se hur vattnet ser ut i avloppsreningsverkets olika steg i reningsprocessen och hur inflammation, blödning och trauma påverkar färgen på vattnet i hjärnan. På balkongen är det lite som ett laboratorium där till exempel olika slags material lagts i vatten. När utställningen öppnar på lördag är det en performance med Jeanette och Jonas och då handlar det om färgrik mat. Utställningen visas till den 10 januari.