25 sep 2015 16:38

25 sep 2015 16:38

"La bella omertá" förnekar det mesta

SKÖVDE: Fortsatt rättegång mot narkotikaliga

Åklagarna anser att de fem huvudmännen har ingått i ett maffiliknande nätverk och hävdar tydliga kopplingar mellan dem.

Men dessa påståenden möttes under rättegången oftast av svar som: ”Känner jag inte till”, ”Inga kommentarer” och liknande.

I torsdags inleddes rättegången mot den stora narkotikaligan med fokus på Skövde, men även med förgreningar i andra kommuner. Narkotika är det som binder ihop åtalet, men det omfattas också av vad åklagarna anser är organiserad brottslighet med utpressning, våld och hot. Brott som de åtalade har ägnat sig åt för att öka sitt inflytande.

Hög säkerhet

I centrum står de fem huvudmännen, samtliga från Skövde. De fanns på plats när rättegången fortsatte i Skaraborgs tingsrätt på fredagen, även då omgärdades den av rigorös säkerhet. Alla som ville komma in i tingsrätten var tvungna att genomgå en säkerhetskontroll och i åhörarbänkarna fanns uniformerad polis på plats. På fredagen försökte de två åklagarna i ärendet, Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, att på olika sätt lägga fram uppgifter som skulle bevisa att de fem huvudmännen alla har kopplingar till varandra och att de har agerat i ett maffialiknande nätverk, kallat La bella omertá.

Men när de åtalade fick frågor om detta menade någon av dem att det bara var en ”kul grej” som de höll på med ett tag, men det var inte på allvar och en av dem sade att ”vi hade humor när vi skrev detta. Det finns inte någon sådan organisation”. Några andra sade sig inte alls känna till detta nätverk. De kände heller inte till att det skulle finnas förgreningar på andra orter. De kände heller inte varandra, eller möjligen bara någon av de övriga.

– Men vi kommer senare under rättegången att ge fler exempel på hur vi menar att de har samverkat, sade Jenny Karlsson till SLA i en paus.

”Påhittat”

När frågor ställdes om vapengömman, som upptäcktes av en slump utmed Raka linan på Billingen i Skövde i augusti förra året, svarade en av dem som pekats ut att ha med detta att göra att han aldrig rört ett vapen.

En annan av de åtalade som skulle ha visat upp ett vapen för en person, sade att allt det var påhittat.

– Varför skulle personen hitta på det? undrade åklagaren.

– För att skydda sig själv.

Rättegången fortsätter i nästa vecka.

I torsdags inleddes rättegången mot den stora narkotikaligan med fokus på Skövde, men även med förgreningar i andra kommuner. Narkotika är det som binder ihop åtalet, men det omfattas också av vad åklagarna anser är organiserad brottslighet med utpressning, våld och hot. Brott som de åtalade har ägnat sig åt för att öka sitt inflytande.

Hög säkerhet

I centrum står de fem huvudmännen, samtliga från Skövde. De fanns på plats när rättegången fortsatte i Skaraborgs tingsrätt på fredagen, även då omgärdades den av rigorös säkerhet. Alla som ville komma in i tingsrätten var tvungna att genomgå en säkerhetskontroll och i åhörarbänkarna fanns uniformerad polis på plats. På fredagen försökte de två åklagarna i ärendet, Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, att på olika sätt lägga fram uppgifter som skulle bevisa att de fem huvudmännen alla har kopplingar till varandra och att de har agerat i ett maffialiknande nätverk, kallat La bella omertá.

Men när de åtalade fick frågor om detta menade någon av dem att det bara var en ”kul grej” som de höll på med ett tag, men det var inte på allvar och en av dem sade att ”vi hade humor när vi skrev detta. Det finns inte någon sådan organisation”. Några andra sade sig inte alls känna till detta nätverk. De kände heller inte till att det skulle finnas förgreningar på andra orter. De kände heller inte varandra, eller möjligen bara någon av de övriga.

– Men vi kommer senare under rättegången att ge fler exempel på hur vi menar att de har samverkat, sade Jenny Karlsson till SLA i en paus.

”Påhittat”

När frågor ställdes om vapengömman, som upptäcktes av en slump utmed Raka linan på Billingen i Skövde i augusti förra året, svarade en av dem som pekats ut att ha med detta att göra att han aldrig rört ett vapen.

En annan av de åtalade som skulle ha visat upp ett vapen för en person, sade att allt det var påhittat.

– Varför skulle personen hitta på det? undrade åklagaren.

– För att skydda sig själv.

Rättegången fortsätter i nästa vecka.