27 sep 2015 09:00

27 sep 2015 14:34

Åkte Europa runt på semestern - utan att tanka

I somras for de Europa runt med sin elbil. Nu är Skövdefamiljen Bergfeldt nominerad till konsumentpriset Blåslampan.

– Det är häftigt, jag visste inte ens att priset fanns, säger pappa Nicklas till SLA.

Att bilsemestra i Europa är en populär semesterplan för barnfamiljer. Men att köra 1 000 mil och komma så långt ner som till Neapel i Italien utan att betala en krona för bränslet - det är det nog inte så många som gjort. Men det var precis vad Nicklas, Ida, Victoria och Ludvig Bergfeldt gjorde i juli. Flera tidningar har skrivit om dem, bland andra Dagens Nyheter. Nicklas förstår inte riktigt uppståndelsen.

– Den senaste resan är inte så märkvärdig för oss. För två år sedan däremot, då körde vi en Nissan Leaf Danmark runt - och fick övernatta innan vi kom utanför Sverige.

Nu kör familjen en Tesla Model S. Familjen kommer 40-50 mil med bilen - sen behöver den laddas upp i en halvtimme.

Genombrott

Semestern blev inte bara en trevlig upplevelse. Nyligen nominerades familjen Bergfeldt alltså till Blåslampan. Bakom priset står Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön, det delas ut till någon som inspirerar andra eller på ett nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Bergfeldts är enligt nomineringen ett gott exempel som kan göra att fler skaffar elbil och därmed pressar priset.

– Jag tror att elbilens genombrott kommer 2017/18, då kommer det en mängd nya modeller, säger Nicklas.

Att bilsemestra i Europa är en populär semesterplan för barnfamiljer. Men att köra 1 000 mil och komma så långt ner som till Neapel i Italien utan att betala en krona för bränslet - det är det nog inte så många som gjort. Men det var precis vad Nicklas, Ida, Victoria och Ludvig Bergfeldt gjorde i juli. Flera tidningar har skrivit om dem, bland andra Dagens Nyheter. Nicklas förstår inte riktigt uppståndelsen.

– Den senaste resan är inte så märkvärdig för oss. För två år sedan däremot, då körde vi en Nissan Leaf Danmark runt - och fick övernatta innan vi kom utanför Sverige.

Nu kör familjen en Tesla Model S. Familjen kommer 40-50 mil med bilen - sen behöver den laddas upp i en halvtimme.

Genombrott

Semestern blev inte bara en trevlig upplevelse. Nyligen nominerades familjen Bergfeldt alltså till Blåslampan. Bakom priset står Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön, det delas ut till någon som inspirerar andra eller på ett nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Bergfeldts är enligt nomineringen ett gott exempel som kan göra att fler skaffar elbil och därmed pressar priset.

– Jag tror att elbilens genombrott kommer 2017/18, då kommer det en mängd nya modeller, säger Nicklas.