28 sep 2015 16:25

28 sep 2015 16:25

Liga lurade flera åldringar – åtalas för grova bedrägerier

Misstänks för grova brott

Med tappa-sedeln-tricket lurades åldringar i Skövde och på andra orter. Gärningsmännen kom över deras kontokort och tog ut pengar med kortet eller försökte betala med det. Nu åtalas fyra personer misstänkta för inblandning i brotten.

Åtalet mot de fyra personerna lämnades in till Alingsås tingsrätt under måndagen. Enligt Anders Larsson, vid polisens enhet i Vårgårda som utreder åldringsbrott, den så kallade Circa-gruppen, är en 35-årig man nyckelperson i ligan.

– Han har agerat tillsammans med de tre medåtalade under hösten 2014, men under våren var det med andra aktörer. De har senare gripits och någon av dem har även åtalats i Danmark, säger Larsson till SLA.

De fyra personerna i ligan, varav en hemmahörande i Skaraborg, har åtalats misstänkta för 19 fall av bland annat grovt egenmäktigt förfarande, grovt bedrägeri, grov stöld och försök till samma brott. Flertalet av brotten har riktat sig mot äldre.

I många av fallen har de nu åtalade använt sig av tappa-sedeln-tricket. Det handlar avledande manövrar i kassakön. Gärningsmännen har kanske låtit folk gå före i kön, de har uppfört sig trevligt och har ”hjälpt till” och sagt att man har tappat något på golvet. Samtidigt som offret har böjt sig ner har de lyckats de komma över kontokorten.

I Skövde lurades två äldre kvinnor på detta sättet när de besökte livsmedelsbutiker. Gärningsmännen har även lurat äldre personer i Tibro, Töreboda, Örebro och Göteborg.

Åklagaren anser att alla brotten är grova eftersom tillgreppen har skett av egendom som målsägandena har burit på sig, brotten har skett systematiskt och upprepats vid ett stort antal tillfällen. Åklagaren anser också att brotten präglas av planering och förslagenhet.

Åtalet mot de fyra personerna lämnades in till Alingsås tingsrätt under måndagen. Enligt Anders Larsson, vid polisens enhet i Vårgårda som utreder åldringsbrott, den så kallade Circa-gruppen, är en 35-årig man nyckelperson i ligan.

– Han har agerat tillsammans med de tre medåtalade under hösten 2014, men under våren var det med andra aktörer. De har senare gripits och någon av dem har även åtalats i Danmark, säger Larsson till SLA.

De fyra personerna i ligan, varav en hemmahörande i Skaraborg, har åtalats misstänkta för 19 fall av bland annat grovt egenmäktigt förfarande, grovt bedrägeri, grov stöld och försök till samma brott. Flertalet av brotten har riktat sig mot äldre.

I många av fallen har de nu åtalade använt sig av tappa-sedeln-tricket. Det handlar avledande manövrar i kassakön. Gärningsmännen har kanske låtit folk gå före i kön, de har uppfört sig trevligt och har ”hjälpt till” och sagt att man har tappat något på golvet. Samtidigt som offret har böjt sig ner har de lyckats de komma över kontokorten.

I Skövde lurades två äldre kvinnor på detta sättet när de besökte livsmedelsbutiker. Gärningsmännen har även lurat äldre personer i Tibro, Töreboda, Örebro och Göteborg.

Åklagaren anser att alla brotten är grova eftersom tillgreppen har skett av egendom som målsägandena har burit på sig, brotten har skett systematiskt och upprepats vid ett stort antal tillfällen. Åklagaren anser också att brotten präglas av planering och förslagenhet.