29 sep 2015 08:00

29 sep 2015 12:46

Operan flyttar till kulturhuset i höst

Göteborgsoperans Skövdescen renoveras

Göteborgsoperan renoveras och kulturhuset blir ny spelplats.
Enligt Ing-Marie Persmo, marknads- och försäljningschef på Göteborgsoperan, minskar man inte i programutbudet.

Under hösten och våren kommer entrén, caféet och Stora salen på Göteborgsoperans Skövdescen att renoveras. Operans program måste då flyttas till andra lokaler och det är framför allt kulturhuset som kommer att bli spelplatsen.

Konsert i Freja

– Lördagskonserterna hålls i Frejasalen i höst och eventuellt även i vår. Vi trodde att renoveringen skulle vara klar vid årsskiftet men det blir inte så. Det blir samma antal som det brukar, tre på hösten och tre på våren, säger Ing-Marie Persmo, marknads- och försäljningschef på Göteborgsoperan.

Under hösten går Gershwin, en konsert med låtar av George och Ira Gershwin, på turné. Föreställningen ges i samarbete med Göteborg wind orchestra och den gör ett stopp på Skövde stadsteater.

Mer eller mindre

Operans vänförenings evenemang och även Julstämning kommer att vara på kulturhuset. Det sistnämnda äger rum i Valhall, på stadsteatern och i Freja.

– Till våren planerar vi för en mindre produktion som ska gå på turné, bland annat till Skövde. Vi vet ännu inte exakt vad det kommer att bli, men vi kommer att hitta en lokal i Skövde till den.

Har ni fått dra ner på programmet med anledning av reparationerna?

– Nej, men vi kommer inte att lägga på något extra. Vi har olika mängd olika år, och i våras storsatsade vi på att spela Rigoletto i tältet. Så vissa år blir det mer och andra mindre. Justeringar förekommer hela tiden beroende på bland annat lokaler, resurser och ekonomi.

Inga pengar - än

Renoveringen av Eric Uggla-huset kommer troligen att börja i januari. För en tid sedan rasade en bit av innertaket i operacaféet och kommunen, som äger huset, utförde då en grundlig undersökning av samtliga innertak.

– Vi närmar oss tvåsiffriga miljonbelopp. De pengarna finns inte i budgeten och jag gissar att frågan landar i kommunstyrelsen, sa kommunens fastighetschef Ingemar Linusson till SLA för en månad sedan.

Renoveringen kommer att ta cirka ett halvår.

Under hösten och våren kommer entrén, caféet och Stora salen på Göteborgsoperans Skövdescen att renoveras. Operans program måste då flyttas till andra lokaler och det är framför allt kulturhuset som kommer att bli spelplatsen.

Konsert i Freja

– Lördagskonserterna hålls i Frejasalen i höst och eventuellt även i vår. Vi trodde att renoveringen skulle vara klar vid årsskiftet men det blir inte så. Det blir samma antal som det brukar, tre på hösten och tre på våren, säger Ing-Marie Persmo, marknads- och försäljningschef på Göteborgsoperan.

Under hösten går Gershwin, en konsert med låtar av George och Ira Gershwin, på turné. Föreställningen ges i samarbete med Göteborg wind orchestra och den gör ett stopp på Skövde stadsteater.

Mer eller mindre

Operans vänförenings evenemang och även Julstämning kommer att vara på kulturhuset. Det sistnämnda äger rum i Valhall, på stadsteatern och i Freja.

– Till våren planerar vi för en mindre produktion som ska gå på turné, bland annat till Skövde. Vi vet ännu inte exakt vad det kommer att bli, men vi kommer att hitta en lokal i Skövde till den.

Har ni fått dra ner på programmet med anledning av reparationerna?

– Nej, men vi kommer inte att lägga på något extra. Vi har olika mängd olika år, och i våras storsatsade vi på att spela Rigoletto i tältet. Så vissa år blir det mer och andra mindre. Justeringar förekommer hela tiden beroende på bland annat lokaler, resurser och ekonomi.

Inga pengar - än

Renoveringen av Eric Uggla-huset kommer troligen att börja i januari. För en tid sedan rasade en bit av innertaket i operacaféet och kommunen, som äger huset, utförde då en grundlig undersökning av samtliga innertak.

– Vi närmar oss tvåsiffriga miljonbelopp. De pengarna finns inte i budgeten och jag gissar att frågan landar i kommunstyrelsen, sa kommunens fastighetschef Ingemar Linusson till SLA för en månad sedan.

Renoveringen kommer att ta cirka ett halvår.