30 sep 2015 18:21

30 sep 2015 20:23

Uppgift: Färre försvarsjobb i Skaraborg

UPPDATERAD: Försvarsmaktens extra miljarder ger 1200 nya jobb nästa år men för Skövde och Karlsborgs del blir det istället minskade personalstyrkor, uppger SR Ekot och TT Nyhetsbyrån. Men detta förnekas av Skaraborgs regemente P4.

Försvarsmakten har beslutat hur de vill fördela de 10,2  extra miljarder som vårerns försvarsöverenskommelse mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna resulterade i . Pengarna täcker utökade satsningar fem år framåt med start under 2016.

Under onsdagen gick Försvarsmakten ut med information om sin nya organisation och de stora vinnarna blir främst Karlskrona, Enköping och Gotland där en stor del av de nya försvarsjobben skapas.

Enligt SR Ekot blir dock inte alla försvarsorter vinnare.

Mikael Frisell, chef för militärregion nord, säger till Ekot att att en stor del av de extra miljarderna går till personal, grundläggande och personlig materiel och övningar, men att det också finns orter där antalet försvarsanställda istället kommer att minska:

– Norrbottens regemente som finns i Boden och Arvidsjaur förlorar 60 officerstjänster och ungefär lika många i Skövde, Karlsborg och på Revingehed i Skåne, säger Mikael Frisell till Ekot i en radiointervju.

Under onsdagskvällen uppgav TT, i samband med en intervju med generalmajor Karl Engelbrektson, att neddragningarna på nämnda orter kommer att lösas med pensionsavgångar och omplaceringar.

Det skulle i så fall innebära att Skaraborg tappar minst 120 officersjobb under nästa år.

Enligt Annelie Sjögren, informationschef vid Skaraborgs regemente P4, kommer det totalt sett inte att bli färre tjänster inom Försvarsmakten i Skövde. Hon menar  istället att flera av förbanden kommer att få mer personal.

– Vissa delar växer och vissa delar gör man om och minskar dem, så även om vi på P4 i Skövde minskar något så ökar vi ju i andra delar och de andra förbanden i Skövde ökar, säger Sjögren.

– Ser du till Försvarsmakten i Skövde sker det en omfördelning. Vissa från P4 kompetensutvecklas på Trängregementet och Markstridsskolan som behöver mer personal. Det kommer att bli vissa justeringar i krigsförbandet. Det här organisationsarbetet börjar den 1/1 2016 och ska vara färdigt 2018.

 

Försvarsmakten har beslutat hur de vill fördela de 10,2  extra miljarder som vårerns försvarsöverenskommelse mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna resulterade i . Pengarna täcker utökade satsningar fem år framåt med start under 2016.

Under onsdagen gick Försvarsmakten ut med information om sin nya organisation och de stora vinnarna blir främst Karlskrona, Enköping och Gotland där en stor del av de nya försvarsjobben skapas.

Enligt SR Ekot blir dock inte alla försvarsorter vinnare.

Mikael Frisell, chef för militärregion nord, säger till Ekot att att en stor del av de extra miljarderna går till personal, grundläggande och personlig materiel och övningar, men att det också finns orter där antalet försvarsanställda istället kommer att minska:

– Norrbottens regemente som finns i Boden och Arvidsjaur förlorar 60 officerstjänster och ungefär lika många i Skövde, Karlsborg och på Revingehed i Skåne, säger Mikael Frisell till Ekot i en radiointervju.

Under onsdagskvällen uppgav TT, i samband med en intervju med generalmajor Karl Engelbrektson, att neddragningarna på nämnda orter kommer att lösas med pensionsavgångar och omplaceringar.

Det skulle i så fall innebära att Skaraborg tappar minst 120 officersjobb under nästa år.

Enligt Annelie Sjögren, informationschef vid Skaraborgs regemente P4, kommer det totalt sett inte att bli färre tjänster inom Försvarsmakten i Skövde. Hon menar  istället att flera av förbanden kommer att få mer personal.

– Vissa delar växer och vissa delar gör man om och minskar dem, så även om vi på P4 i Skövde minskar något så ökar vi ju i andra delar och de andra förbanden i Skövde ökar, säger Sjögren.

– Ser du till Försvarsmakten i Skövde sker det en omfördelning. Vissa från P4 kompetensutvecklas på Trängregementet och Markstridsskolan som behöver mer personal. Det kommer att bli vissa justeringar i krigsförbandet. Det här organisationsarbetet börjar den 1/1 2016 och ska vara färdigt 2018.