01 okt 2015 19:05

01 okt 2015 19:07

Kräver löneökning – annars får Skas nobben

Sjuksköterskestudenter kräver mer lön för att jobba inom landstinget

De säger nej till at jobba på Skaraborgs sjukhus – om de inte får 25 000 kronor i lön.
– Vi kommer inte att söka jobb i Skövde, säger Emil Klingström, sjuksköterskestudent på högskolan som startat ett löneuppror.

Runt om i Sverige har sjuksköterskor ställt sig upp och gjort sina röster hörda. De kräver att få 25 000 kronor i månaden för att arbeta.

Nu har upproret spridit sig till Skövde. På högskolan har sjuksköterskestudenter startat en namninsamling med kravet att ingen kommer att ta jobb inom landstinget och Skaraborgs sjukhus om de inte får minst 25 000 kronor i lön. Hittills har 38 personer skrivit under, vilket är en majoritet av klassen som snart går ut.

– Vi tycker att det är bedrövligt. Vi har ansvar för människors liv och även när vi har varit i kontakt med vårdförbundet har de varit med på kravet, säger Emil Klingström som är en av initiativtagarna till upproret.

Har fått nog

Efter tre års studier börjar nu studenterna som går ut sjuksköterskeprogrammet på högskolan få nog. De har jobbat inom landstinget som undersköterskor för 18-20 000 kronor. Nu när de går ut som sjuksköterskor är ingångslönen 23 500. Men lönen kommer ändå att sättas individuellt och då är det inga garantier för att man hamnar över det beloppet, enligt Emil Klingström.

Det här är första gången som sjuksköterskestudenter på högskolan ställer sig upp i ett löneuppror. Samtidigt är det svårt att säga nej till ett fast jobb, menar de. Har man familj och är bosatt i Skövde lockar ibland jobbet mer än pengarna.

– Många ser sjuksköterskeyrket som ett kall, säger Theodor Fagerlund, en av studenterna som är med i upproret.

Samtidigt har landsting i Sverige, bland annat i Västerbotten, Uppsala och Stockholm, gett vika och ger 25 000 kronor i lön.

– Jag tror inte att vi kommer söka jobb i Skövde på grund av lönen, säger Emil Klingström.

Men Skaraborgs sjukhus (Skas) ger sjusköterskestudenterna kalla handen. Peder Yderhag, personalchef på Skas, säger att ingångslönen för en sjuksköterskestudent som går direkt från skolan till sjukhuset kommer att vara 24 000 kronor nästa år.

– Vi följer de riktlinjer som fastställs i regionen. Det är det som gäller, vi kan inte som enskilt sjukhus ändra på det utan vi måste följa de riktlinjer som finns.

Han tycker det är tråkigt att flera av studenterna kan tänka sig att jobba inom industrin eller kommunen för att få en högre lön.

– Det känns ju väldigt tråkigt, man har ju ändå valt sin utbildning för att jobba på den här typen av arbetsplats. Vi diskuterar ju det här ständigt, men pengarna ska användas till många saker, säger Peder Yderhag.

Runt om i Sverige har sjuksköterskor ställt sig upp och gjort sina röster hörda. De kräver att få 25 000 kronor i månaden för att arbeta.

Nu har upproret spridit sig till Skövde. På högskolan har sjuksköterskestudenter startat en namninsamling med kravet att ingen kommer att ta jobb inom landstinget och Skaraborgs sjukhus om de inte får minst 25 000 kronor i lön. Hittills har 38 personer skrivit under, vilket är en majoritet av klassen som snart går ut.

– Vi tycker att det är bedrövligt. Vi har ansvar för människors liv och även när vi har varit i kontakt med vårdförbundet har de varit med på kravet, säger Emil Klingström som är en av initiativtagarna till upproret.

Har fått nog

Efter tre års studier börjar nu studenterna som går ut sjuksköterskeprogrammet på högskolan få nog. De har jobbat inom landstinget som undersköterskor för 18-20 000 kronor. Nu när de går ut som sjuksköterskor är ingångslönen 23 500. Men lönen kommer ändå att sättas individuellt och då är det inga garantier för att man hamnar över det beloppet, enligt Emil Klingström.

Det här är första gången som sjuksköterskestudenter på högskolan ställer sig upp i ett löneuppror. Samtidigt är det svårt att säga nej till ett fast jobb, menar de. Har man familj och är bosatt i Skövde lockar ibland jobbet mer än pengarna.

– Många ser sjuksköterskeyrket som ett kall, säger Theodor Fagerlund, en av studenterna som är med i upproret.

Samtidigt har landsting i Sverige, bland annat i Västerbotten, Uppsala och Stockholm, gett vika och ger 25 000 kronor i lön.

– Jag tror inte att vi kommer söka jobb i Skövde på grund av lönen, säger Emil Klingström.

Men Skaraborgs sjukhus (Skas) ger sjusköterskestudenterna kalla handen. Peder Yderhag, personalchef på Skas, säger att ingångslönen för en sjuksköterskestudent som går direkt från skolan till sjukhuset kommer att vara 24 000 kronor nästa år.

– Vi följer de riktlinjer som fastställs i regionen. Det är det som gäller, vi kan inte som enskilt sjukhus ändra på det utan vi måste följa de riktlinjer som finns.

Han tycker det är tråkigt att flera av studenterna kan tänka sig att jobba inom industrin eller kommunen för att få en högre lön.

– Det känns ju väldigt tråkigt, man har ju ändå valt sin utbildning för att jobba på den här typen av arbetsplats. Vi diskuterar ju det här ständigt, men pengarna ska användas till många saker, säger Peder Yderhag.