03 okt 2015 06:00

03 okt 2015 06:00

"Diskussionen kan gynna oss"

Tobias Andersson från Skövde om symbol- och namnstöld

– Vi anser att det är lämpligt, säger Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna SDU, med anledning av reaktionerna på det nya förbundets namn och symbol.

Ungsvenskarna SDU heter Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund. Men namnet är inte nytt, det har tidigare använts av Moderata ungdomsförbundet (MUF) under 1930- och 1940-talen. Dessutom hade förbundet då en symbol, kallad Engelbrektsbågen. Nu använder Ungsvenskarna SDU en snarlik symbol. Men Tobias Andersson, Skövde, anser inte att namnet eller symbolen är något problem.

– Nuvarande Moderaterna startade Ungsvenskarna efter att ha brutit med sitt ungdomsförbund som dragits mot nazismen, och SD bröt ju med sitt ungdomsförbund efter att det hade gått emot partiet. Överlag är vi historieintresserade och anser därför att det är lämpligt att ta både detta namn och denna symbol.

Andersson poängterar att loggan är omgjord.

– Engelbrektsbågen finns med, men man ser ändå att symbolen är annorlunda.

Enligt flera medieuppgifter har det kommit reaktioner på valet av namn och symbol, bland annat ska MUF undersöka vem som har rätten till namnet.

– Vi är vana vid att det blir reaktioner på allt vi gör. Men vi tror att detta kan gynna oss. Det har ju tidigare funnits svårigheter att nå ungdomar, men det ska vi se till nu.

Andersson misslyckades med att bli ordförande för SD:s ungdomsförbund SDU nyligen. Han förlorade mot Jessica Ohlsson, vilket ledde till att SD bröt med SDU. I dagarna lanserades det nya ungdomsförbundet med Andersson som ordförande.

– Känns skönt att veta att man har moderpartiets stöd.

Ungsvenskarna SDU heter Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund. Men namnet är inte nytt, det har tidigare använts av Moderata ungdomsförbundet (MUF) under 1930- och 1940-talen. Dessutom hade förbundet då en symbol, kallad Engelbrektsbågen. Nu använder Ungsvenskarna SDU en snarlik symbol. Men Tobias Andersson, Skövde, anser inte att namnet eller symbolen är något problem.

– Nuvarande Moderaterna startade Ungsvenskarna efter att ha brutit med sitt ungdomsförbund som dragits mot nazismen, och SD bröt ju med sitt ungdomsförbund efter att det hade gått emot partiet. Överlag är vi historieintresserade och anser därför att det är lämpligt att ta både detta namn och denna symbol.

Andersson poängterar att loggan är omgjord.

– Engelbrektsbågen finns med, men man ser ändå att symbolen är annorlunda.

Enligt flera medieuppgifter har det kommit reaktioner på valet av namn och symbol, bland annat ska MUF undersöka vem som har rätten till namnet.

– Vi är vana vid att det blir reaktioner på allt vi gör. Men vi tror att detta kan gynna oss. Det har ju tidigare funnits svårigheter att nå ungdomar, men det ska vi se till nu.

Andersson misslyckades med att bli ordförande för SD:s ungdomsförbund SDU nyligen. Han förlorade mot Jessica Ohlsson, vilket ledde till att SD bröt med SDU. I dagarna lanserades det nya ungdomsförbundet med Andersson som ordförande.

– Känns skönt att veta att man har moderpartiets stöd.